MOŽETE LI PRONAĆI TORBICU MEĐU CVIJEĆEM ZA MANJE OD 12 SEKUNDI? Mnogi nisu mogli, a jedostavno je

Kiosk
MOŽETE LI PRONAĆI TORBICU MEĐU CVIJEĆEM ZA MANJE OD 12 SEKUNDI?  Mnogi nisu mogli, a jedostavno je
.

Proljeće je u zraku - a to je također tema rascvjetale mozgalice zbog koje se mnogi ovih dana češkaju po glavi.

Zamršena zagonetka prikazuje more ružičastog i ljubičastog cvijeća, zajedno s malom skrivenom torbicom. Dizajnirao ju je modni trgovac Quiz sa sjedištem u Velikoj Britaniji, a izaziva gledatelje da pronađu torbicu brže od rekorda od 12 sekundi.

Još uvijek niste ‘provalili’ pametnu mozgalicu? Evo traga…mislite ružičasto – rekao je Quiz.

A, postoji jasna nauka koja objašnjava zašto se možda borite uočiti torbicu.

Naučnici sa Univerziteta Washington Health Sciences proveli su istraživanje kako bi otkrili kako mozak funkcionira dok shvaća oblike, od onih koji su potpuno vidljivi do onih koji su uglavnom skriveni.

screenshot-946

Tim je u studiji koristio računalnu igru u kojoj igrači mogu odrediti jesu li dva oblika slična ili različita. Tačan odgovor za nagradu osvaja “poslasticu”. Kako se tačkice počinju pojavljivati preko oblika, zadatak postaje teži. Tokom laganog dijela, mozak je ispaljivao signale u dijelovima vidnog korteksa koji je povezan s vidom, a neuroni su jače reagirali na vidljive oblike.

Dok su oblici bili prekriveni tačkama, tim je vidio kako se neuroni aktiviraju u područjima povezanima s pamćenjem i planiranjem – ventrolateralni prefrontalni korteks. Istraživači su također primijetili da su mnogi neuroni u vidnom korteksu imali dva vrhunca brze reakcije; drugi signal se dogodio nakon početka odgovora u dijelu mozga koji razmišlja. Čini se da je ovo pojačalo odgovor neurona u vidnom korteksu na djelomično skrivene oblike.

Rezultati, prema istraživačici Anithi Pasupathy sugeriraju kako bi signali iz dva različita područja mozga – razmišljanja i vida – mogli djelovati kako bi pomogli u prepoznavanju oblika koji nisu u potpunosti vidljivi. Istraživači vjeruju da će i druge regije mozga, osim onih koje su proučavali, vjerojatno sudjelovati u prepoznavanju objekata.

Oslanjajući se samo na sliku predmeta koja se pojavljuje na mrežnici oka teško je razabrati što je to, jer ta slika može imati mnogo tumačenja. I zato se čini da se ružičasta torbica stapa sa šarenim cvijećem.

Niste je još pronašli? Evo rješenja:

screenshot-945

Ne propustite