AKO VIDITE OVAKAV MLADEŽ ODMAH SE OBRATITE LJEKARU: Od normalnog se razlikuje po jednoj stvari, ljekari upozoravaju

Porodica i zdravlje
AKO VIDITE OVAKAV MLADEŽ ODMAH SE OBRATITE LJEKARU: Od normalnog se razlikuje po jednoj stvari, ljekari upozoravaju
.

Redovne kontrole kod dermatologa ili plastičnog hirurga mogu biti presudne za prevenciju raka kože. Jer, ako se promena na mladežu uoči na vrijeme, tada je moguće spriječiti da dođe do melanoma.

Između dvije redovne kontrole mladeža kod lekara specijaliste, i sami možete obaviti pregled, kako biste uočili da li je došlo do bilo kakve promene, odnosno da li je mladež rizičan, te se javili lekaru.

Sve nagle promjene na mladežima, kao što su nagli rast, promjena oblika mijenjanje boje, krvarenje mladeža, pojava krastica na mladežima, svrab, bol, upala, crvenilo oko mladeža ili povreda, znaci su da je potrebno javiti se ljekaru specijalisti koji će za početak obaviti klinički pregled i dermoskopiju, jer takav mladež može biti “opasan”. Što je više ovakvih znakova, povećava se rizik za razvoj melanoma.

Naravno, samopregled mladeža nije pouzdan metod, ali vas može alarmirati da se pravovremeno obratite ljekarima za pomoć.

Samopregled mladeža u 5 koraka

Kada pregledate mladeže, jedan po jedan, ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju kako biste znali da li se među njima nalazi i neki “opasan” mladež:

Simetričnost mladeža

Mladeži koji su manje rizični su pravilnog oblika, bilo da su okrugli, duguljasti ili ovalni. Ukoliko primijetite da imate asimetričan mladež, neka ga pregleda ljekar specijalista.

Ivice mladeža

Prilikom samopregleda obratite pažnju na ivice mladeža. Ako su “čiste”, ravne i bez obrisa, nema razloga za brigu. Ljekaru se obratite ukoliko su ivice mladeža nejednake boje, reckave ili nepravilne.

Boja mladeža

Manje rizični mladeži imaju boju od svjetlokestenjaste do tamno smeđe. Razlog za javljanje doktoru su jako tamni, crni mladeži.

Veličina mladeža

Ljekaru se treba obratiti i ako je mladež veći od 6 milimetara, međutim, to nije znak za opasnost, ako takav mladež nije promijenio oblik, ivice i boju.

Promjena mladeža

Vrijeme je za specijalistički pregled ako su na mladežu nastupile promene kao što su: zapaljenja, vlaženje, bol, krvarenje, hiperpigmentacija i depigmentacija.

Naučnici se slažu da se tek jedan u 100.000 mladeža pretvara u melanom, a adekvatnim pregledom ljekara specijaliste utvrdi se 95% melanoma. Ako se, nakon ustanovljene dijagnoze, promenjeni mladež odstrani u početnoj fazi, izlečenje je gotovo sigurno.

Ne propustite