Kina najgora po internetskoj slobodi: Blokirali 3000 stranica, uhapsili stotine novinara

Internet
Kina najgora po internetskoj slobodi: Blokirali 3000 stranica, uhapsili stotine novinara
Strani diplomati se pribojavaju da će taj zakon omogućiti tajni pristup podacima u cilju špijuniranja...

Kina je nakon uvođenja pojačanog elektroničkog nadzora i kontrole interneta trenutno najgora zemlja u svijetu glede slobode interneta, tvrdi u svom godišnjem izvješću o globalnoj medijskoj slobodi Freedom House (FH).

"Tijekom protekle godine, pojačani naglasak na kontroli informacija rezultirao je neskrivenom agresijom na slobodu interneta", objavio je FH u dijelu izvješća o Kini.

Kina je blokirala skoro 3000 web stranica i internetskih usluga poput Gmaila, Googlea, Picase i društvenih mreža poput Facebooka, Youtubea i Twittera. Kineske su vlasti u januaru izvijestila o nadogradnji sustava internetske kontrole, poznatog kao "Veliki vatreni zid". U julu je usvojen opsežan zakon o nacionalnoj sigurnosti čime je još više pojačana kontrola interneta, a državi je još više omogućeno da "poduzme sve neophodne mjere" u zaštiti svoje suverenosti. Kina je također posljednjih godina uhitila na stotine novinara i bloggera u borbi protiv "lažnih glasina" na internetu.

Strani diplomati se pribojavaju da će taj zakon omogućiti tajni pristup podacima u cilju špijuniranja jer bi vladini inspektori mogli natjerati tehnološke tvrtke u Kini da odaju osjetljive informacije.

FH je odmah iza Kine kao najgore zemlje glede slobode interneta svrstao Siriju i Iran. Sjeverna Koreja nije uključena u izvješće jer nije bilo dovoljno informacija da bi se uopće moglo procijeniti stanje u toj zemlji.

(Hina)

Ne propustite