NE SLUTI NA DOBRO: Bećirović sa Cvijanovićkom preglasava Komšića za gradnju centrala na Drini i aerodroma u Trebinju?

Bosna i Hercegovina
NE SLUTI NA DOBRO: Bećirović sa Cvijanovićkom preglasava Komšića za gradnju centrala na Drini i aerodroma u Trebinju?
,

Osmorka valjda zna, ili možda ipak previše očekujem, za odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj se vode smatraju državnom imovinom. A, daleko smo od rješavanja ovog gorućeg problema.

Piše: AMINA ČORBO-ZEĆO

“Izgradićemo aerodrom Trebinje, HE Buk-Bijela. Radeći u interesu srpskog naroda na ovim prostorima i cijelom Balkanu nastojimo da gradimo mirniji, stabilniji i prosperitetniji Balkan za buduće generacije, to je naša zajednička misija i cilj“, reći će premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nekoliko dana poslije ove izjave Elmedin Konaković i Nermin Nikšić, valjda u kontekstu izgradnje stabilnijeg I mirnijeg Balkana za buduće generacije, kažu - neće biti blokade velikih projekata Republike Srpske!

“Želja je da napravimo novu atmosferu u kojima će sarađivati entitetske vlade, Brčko distrikt, Savjet ministara i da radimo na programu i boljitku svih građana BiH. O svemu ćemo razgovarati, doći do rješenja i do onoga što nam bude interesantno”, reći će Nikšić odgovarajući na pitanje Srne da li će stranke “osmorke” odustati od blokade velikih infrastrukturnih projekata u RS poput “Buk Bijele” i Aerodroma Trebinje.

Odgovarajući na isto pitanje predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković rekao je da “stranke osmorke pokušavaju promijeniti dosadašnji narativ”.

“Potpuno smo spremni na isti način podržavati sve projekte u BiH, na svakom njenom pedlju, u Republici Srpskoj, FBiH, Brčko distriktu, poštujući nadležnosti institucija. Tamo gdje je nadležnost BiH nismo saglasni da procese vode entiteti, tamo gdje je entitetska nadležnost ne pada nam na pamet da nešto blokiramo”, pojasnio je Konaković.

I upravu tu leži najveća opasnost, u ovom dijelu kada govori o nadležnostima najveća opasnost. Od ‘nećemo blokirati’ do ‘nismo saglasni da procese vode entiteti, tamo gdje je nadležnost BiH”.

Oba projekta mogu biti dogovorena na državnom nivou. Prvi o čemu sam već pisala Predsjedništvo BiH! Dobili smo 2:1, ali čini si na štetu BiH. Jer ukoliko Denis Bećirović podrži ove projekte zajedno sa Željkom Cvijanović, na braniku državnih interesa ostaje Željko Komšić. Ali, s obzirom da neće imati većinu u Domu naroda u Klubu Hrvata da se potvrdi eventualna povreda vitalnih nacionalnih interesa, jasno je da će Osmorka, po zakonu, ispuniti svaku želju Milorada Dodika!

Ali uprkos podržavanju direktnih investicija, koje je vrlo otvoreno podržao i OHR (baš konkretno za HE Buk Bijela), svi poduzeti ili planirani akti i aktivnosti moraju biti u potpunosti u skladu s Ustavom BiH i odlukama Ustavnog suda BiH.

Osmorka valjda zna, ili možda ipak previše očekujem, za odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj se vode smatraju državnom imovinom. A, daleko smo od rješavanja ovog gorućeg problema.

„Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio je da se vode kao javna dobra smatraju državnom imovinom, a da to, kao i u slučaju susjednih i drugih država, uključuje i ‘kopnene vode’, te da bi odluke u vezi sa državnom imovinom trebale da se donose na nivou države BiH, s obzirom da država BiH ima isključivu nadležnost za odlučivanje o statusu državne imovine”, tako tumače i u OHR-u.

No, do sada nije ovo pitanje riješeno, a prema najavama moglo bi brzo biti stavljeno ad acta.

Ostaje vrlo značajno pitanje kako i na koji način. To iz Sporazuma nismo vidjeli, niti je pojašnjeno u silnim medijskim istupima članova Osmorke, ali ako najavljuju deblokadu projekata, onda je jasno kako će to i ostvariti – pristankom i ispunjavanjem želja Milorada Dodika, ali i Srbije.

Ipak je Brnabić bila upravu - izgradiće aerodrom Trebinje i HE Buk-Bijela! Ona je i položila kamen temeljac, red bi bio i da okonča projekat. S tim su saglasni i Osmorka i SNSD! Državu Bosnu i Hercegovinu svakako niko ništa i ne pita. A Osmorka će imati sada vlast po vertikali, mogu yavršiti sve nivoe - za prosperitet i napredak!

(Patria)

Ne propustite