PUTIN OTVORENO OTKRIO DA LI ĆE UPOTRIJEBITI NUKLEARNO ORUŽJE: Sada je mnogo toga jasnije!

Svijet
PUTIN OTVORENO OTKRIO DA LI ĆE UPOTRIJEBITI NUKLEARNO ORUŽJE: Sada je mnogo toga jasnije!
,

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu kako bi se njegova vojska mogla još dugo boriti u Ukrajini, ali da u ovom trenutku ne vidi potrebu za mobilizacijom dodatnih vojnika.

- Što se tiče trajanja specijalne vojne operacije, pa, naravno, to može biti dugačak proces - kazao je Putin, koristeći izraz koji preferira za rusku invaziju koja je sada u desetom mjesecu.

Rekao je, ipak, kako u ovom trenutku "nema smisla" drugi krug mobilizacije, nakon poziva 300.000 rezervista u septembru i oktobru.

Putin je rekao da je od tog ukupnog broja 150.000 vojnika sada raspoređeno u Ukrajini. Od toga je 77.000 bilo u borbenim jedinicama, a ostatak je obavljao obrambene funkcije, dodao je.

Putin je govorio na televizijskoj godišnjoj sjednici svog Vijeća za ljudska prava gdje se požalio da zapadne organizacije za ljudska prava gledaju na Rusiju kao na "zemlju drugog reda koja uopće nema pravo postojati".

- To je ono s čim imamo posla. S naše strane može biti samo jedan odgovor - dosljedna borba za naše nacionalne interese. Upravo ćemo to i činiti. I neka niko ne računa na ništa drugo - izjavio je ruski čelnik.

- Da, mi ćemo to činiti na različite načine i sredstva. Prije svega, naravno, fokusirat ćemo se na mirna sredstva, ali ako ne ostane ništa drugo, branit ćemo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju - kazao je.

Putin je pričao i o mogućem nuklearnom sukobu između velikih sila.

- Što se tiče prijetnje nuklearnim ratom, takva prijetnja raste. Međutim, nismo poludjeli i svjesni smo šta je nuklearno oružje. Nećemo njime mahati kao s britvom - istakao je Putin.

Putin je odgovorio na komentare člana Vijeća za ljudska prava koji je rekao da ukrajinske snage granatiraju stambena područja regije Donjeck pod ruskom kontrolom.

Ukrajina je tokom rata pretrpila teške civilne žrtve. Rusija negira da je napadala civile, prenosi Reuters.

Ne propustite