Čovićeva poruka iz Konjica: Nismo odustali od legitimnog predstavljanja

Bosna i Hercegovina
Čovićeva poruka iz Konjica: Nismo odustali od legitimnog predstavljanja
.Nakon sastanka "osmorke" i HDZ BiH Dragan Čović lider ove stranke objasnio je da nema nikakve sumnje da će ova parlamentarna većina činiti vlast u naredne četiri godine, piše N1.

Nakon sastanka "osmorke" i HDZ BiH Dragan Čović lider ove stranke objasnio je da nema nikakve sumnje da će ova parlamentarna većina činiti vlast u naredne četiri godine, piše N1.

Čović je nakon sastanka pojasnio da je koalicionim sporazumom definisano ono na čemu on insisira a to je legitimno predstavljanje.

“Ni slučajno nismo odustali od legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Svugdje gdje tamo Ustav definira gdje se definiše o kolektivnim pravima naroda”, rekao je Čović.

S obzirom na to da će sutra biti izvršeno žrijebanje delegata iz Kantona 10 u Klub Bošnjaka u federalnom Domu naroda i odlučiti da li “osmorka” ili SDA ima većinu u tom klubu, Čović kaže da bi to moglo utjecati na izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, ali da u svakoj varijanti, ističe Čović, “osmorka” i HDZ će biti vlast.

“I u jednoj i drugoj varijanti ova parlamentarna većina nositi i izvršnu i zakonodavnu vlast na nivou BiH i entiteta”, objasnio je Čović.

Ne propustite