MISLILA SAM DA JE SAMO STRES, MUŽ ME JE ODVEO KOD LJEKARA: 4 simptoma koji ukazuju na problem sa štitnom žlijezdom

Aktuelno
MISLILA SAM DA JE SAMO STRES, MUŽ ME JE ODVEO KOD LJEKARA: 4 simptoma koji ukazuju na problem sa štitnom žlijezdom
-

Simptomi poremećaja u radu štitne žlijezde često mogu da liče na posledice stresa ili menopauze.

"Stalno sam mislila da me muči stres zbog posla, bližilo se vrijeme za moje unaprijeđenje i radila sam više nego ikad." Ovim riječima počinje ispovijest Kristina Meknajt o bolesti štitne žlijezde, koja je privukla veliku pažnju u britanskim medijima.

"Bila sam stalno umorna, ali mi je to bilo logično. Zaboravljala sam mnoge stvari, što mi nije bilo čudno. Mučila me je sve suhlja koža, kosa mi je postala jako tanka i krta", priča Kristina. A onda je muž primijetio da ja radim i nedeljom, što prije nije bio čest slučaj.

Morala je tako da postupi, jer tokom radne nedelje nije uspjevala da završi sve poslove - nije mogla da se usredsredi na njih. Prvi odlazak kod ljekara završio je sumnjama, jer je doktor otkrio kvržicu na vratu i uputio Kristinu na ultrazvuk i biopsiju.

Potvrđen je karcinom štitne žlijezde. Tiroida je uklonjena, a zatim je Kristina podvrgnuta tretmanu radioaktivnim jodom.

Štitna žlezda je od vitalnog značaja, reguliše brojne funkcije organizma stalnim izlučivanjem hormona u krvotok. Ona utiče na metaboličke procese, kontroliše srce, rad mozga i zdravlje kostiju.

Kada ona radi usporeno - hipotiroidizam - pacijent se oseća usporeno, umoran je i depresivan. Kad radi pojačano - hipertiroidizam - simptomi su anksioznost, razdražljivost, nemir i tegobe sa spavanjem.

Tegobe izazvane nepravilnim radom tiroide mogu se, ponekad, i pomešati sa menopauzom. Međutim, jednostavne analize krvi mogu da potvrde da li je problem u štitnoj žlijezdi ili negdje drugde.

Tekst: Lepa&Srećna

Ne propustite