ZAMIJESITE TIJESTO OD SAMO 3 SASTOJKA I NAPRAVITE ČAK 6 VRSTA KEKSA: Čokoladni su nam najdraži

Praktična žena
ZAMIJESITE TIJESTO OD SAMO 3 SASTOJKA I NAPRAVITE ČAK 6 VRSTA KEKSA:  Čokoladni su nam najdraži
Vrijeme je omiljenih blagdanskih slastica, a kako biste si maksimalno olakšali pripremu, donosimo vam jedan vrlo jednostavan trik

Vrijeme je omiljenih blagdanskih slastica, a kako biste si maksimalno olakšali pripremu, donosimo vam jedan vrlo jednostavan trik.

Jedno tijesto od kojeg možete napraviti čak nekoliko vrsta keksa. Formula je prilično jednostavna, a zapravo je riječ o receptu za škotske shortbread kekse smjesa za koje se radi od samo tri sastojka - šećera, maslaca i brašna. Takvom tijestu zatim možete dodavati začine, suho voće ili ih umakati u čokoladu, a možete ih i izrezivati ili rolati poput rolade pa rezati na kriške. Važno je samo da tijesto ne mijesite predugo kako ne bi postalo žilavo i da ga prije oblikovanja odmorite u hladnjaku. U nastavku ostavljamo osnovni recept i nekoliko dobrih ideja.

Trebat će vam:

230 g maslaca

115 g šećera

240 g brašna

Prstohvat soli

Priprema:

U većoj posudi najprije miksajte omekšali maslac, šećer i sol. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu, a potom umiješajte brašno. Dobit ćete mrvičastu smjesu koju je potom potrebno prebaciti na radnu površinu i rukama oblikovati u kuglu ili štrucu. Spremite je u hladnjak na barem sat vremena, a zatim izvadite i izrezujte oblike po želji ili režite na kriške poput kruha. Pecite na 180-200 stupnjeva 15-ak minuta. Keksi će ostati blijedi, ali će se stajanjem stvrdnuti.

Napravite tijesto po navedenoj formuli, a zatim u njega ubacite šaku ili dvije sitno sjeckanih brusnica ili grožđica. Suho voće dat će tijestu svježinu i dodatnu slatkoću te kekse učiniti dobrim, pomalo drugačijim dodatkom blagdanskom stolu. Osim suhog voća, na isti način možete dodati i komadiće tamne, mliječne ili bijele čokolade.


Prilično jednostavna, ali učinkovita metoda bit će napraviti kakav jednostavan oblik, a potom ga cijelog umočiti u čokoladu i posipati krupnom soli zbog koje će okusi biti još izraženiji. Želite li postići elegantniji izgled, u čokoladu umočite.

Dok mijesite tijesto dodati mu možete i malo cimeta, klinčića, tonku, a nemojte preskočiti niti nezaobilaznu vaniliju. Dobar odabir bit će i kardamom te limunova ili narančina korica, a razmislite i o tome da tijestu dodate malo kave. Tako od jedne smjese možete dobiti nekoliko vrsta keksa, a potom ih kombinirati s dodacima kao što su crna ili bijela čokolada ili spajati omiljenim džemom.

Ovo tijesto poprimit će sasvim drugačiji smisao kada mu dodate sitno sjeckane orašaste plodove. Pistacija je uvijek dobar odabir koji nitko neće moći odbiti, a dodati možete i lješnjake, pekan ili obične orahe i bademe. Dobro je dodati, oraščiće svakako najprije kratko tostirajte kako bi poprimili još intenzivniji okus, a prije nego ih dodate u tijesto, dobro ih ohladite. Nakon što su gotovi, kekse možete premazati smjesom šećera i limunova soka pa ih posipati s još malo orašastih plodova i pustiti da se stisnu.

Dio brašna u ovom tijestu možete zamijeniti i kakaom u prahu kako biste dobili ultimativne čokoladne kekse. Dodajte im i komadiće čokolade, a u ovoj kombinaciji dobro će se slagati i orašasti plodovi, primjerice, tostirani lješnjaci. Napravite ih tako da zamijesite tijesto, formirate ga u štrucu, ohladite, a zatim kekse režete kao kriške kruha.

Ovo tijesto možete koristiti i kao podlogu. Nakon što ste tijesto ohladili, razvaljajte ga i njime obložite kalup za pečenje. Zapecite na slijepo, a zatim dodajte omiljeni džem ili pirjano voće. Pospite orašastim plodovima i ribanim ostatkom tijesta i ispecite. Na kraju narežite na prutiće i poslužite kao slasticu

Ne propustite