OVO SU REZULTATI VELIKE STUDIJE O POPULARNOM NAPITKU: Kafa pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila, ali jedna vrsta nema takav učinak

Kiosk
OVO SU REZULTATI VELIKE STUDIJE O POPULARNOM NAPITKU: Kafa pozitivno utječe na zdravlje srca i krvnih žila, ali jedna vrsta nema takav učinak
Kafa je omiljeno piće mnogih ljudi, posebno na ovim prostorima. I to ne od juče, već prije nekoliko vijekova.

Kafa je omiljeno piće mnogih ljudi, posebno na ovim prostorima. I to ne od juče, već prije nekoliko vijekova.

Različiti su ukusi, ljudi piju različite vrste kafe, od turske do espresa. Vode se i rasprave o tome da li je kravlje mlijeko zdravo ili štetno i koliko se smije piti.

Nova studija u European Journal of Preventive Cardiology analizirala je veliku bazu podataka o osobama koje piju kafu i otkrila da ljudi koji piju oko 2 do 3 šoljice dnevno imaju bolje kardiovaskularno zdravlje od kontrolne grupe.

Tim australskih istraživača proučavao je gotovo 450.000 pacijenata u dugotrajnoj studiji koja je pratila pacijente od 2006. Istraživači su otkrili da bez obzira na vrstu kafe, čak i bez kofeina, ona značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, aritmija i smrt u odnosu na kontrolnu grupu koja ne pije kafu, piše Salon.


Dobro zdravlje i dobra kafa zahtjevaju trud

  
"Značajno smanjenje smrtnosti od svih uzroka povezano je sa konzumiranjem do 5 šoljica kafe dnevno, a najveći efekat se vidi sa 2-3 šoljice dnevno. Potrošnja mlevene i instant kafe, ali ne i kafe bez kofeina, je povezana sa značajno manjim rizikom od aritmija“, navode autori.

Budući da se oslanja na podatke iz Ujedinjenog Kraljevstva, studija je pretežno bijelci, a većina učesnika bila je starija od 50 godina. Kafa može imati neka korisna svojstva, ali ne smatra se sve što je u njoj bezbedno. Akrilamid i furan su dva jedinjenja koja se obično nalaze u kafi, a nastaju kada se zrna prže. Oba su povezana sa zdravstvenim problemima, uključujući rak.


Nema potvrde o kardiovaskularnom učinku kafe bez kofeina (ilustracija)


Međutim, ova jedinjenja se javljaju u veoma niskim količinama, pa su stručnjaci iz Uprave za hranu i lekove tvrdili da "konzumacija kafe ne predstavlja značajan rizik od raka". Međutim, to je pokazatelj da kafa nije u potpunosti sastavljena od korisnih sastojaka.

Britansku studiju nije sproveo niko povezan sa industrijom kafe, koja godišnje generiše oko 433 milijarde dolara. Kafa nije samo nešto što ljudi vole, to je nešto bez čega mnogi ljudi ne mogu živjeti, doslovno i figurativno, piše Salon.

Problemi predstavljeni ovom studijom i rezultati koje je donijela odlična su osnova za razgovor uz nešto drugo osim kafe. Pa, dva.

Ne propustite