SVI PRAVE OVE GREŠKE KOD PRANJA JAKNI I KAPUTA: Obratite pažnju, može vas skupo koštati

Praktična žena
SVI PRAVE OVE GREŠKE KOD PRANJA JAKNI I KAPUTA: Obratite pažnju, može vas skupo koštati
Uveliko je došlo vrijeme da iz ormara izvadimo svoje zimske kapute i jakne. Ali ako su stajali u dnu ormana od proleća, sigurno čete sebi postaviti pitanje – kako se najbolje mogu osvežiti jakne i kaputi i mogu li se prati u mapini za pranje veša?

Uveliko je došlo vrijeme da iz ormara izvadimo svoje zimske kapute i jakne. Ali ako su stajali u dnu ormana od proleća, sigurno čete sebi postaviti pitanje – kako se najbolje mogu osvežiti jakne i kaputi i mogu li se prati u mapini za pranje veša?

Dok je kaput ili jakna nova fotografišite etiketu zajedno s uputstvima kako je najbolje očistiti ih. Etiketa će izbledeti, a informacije o sastavu tkanine i pravilnom čišćenju će biti zaboravljene.

Nikako ne želite da stavite jaknu ili kaput u mašinu za veš – pa čak i na najmanju temperaturu i na najdelikatniji program – ako proizvođač preporučuje isključivo profesionalno hemijsko čišćenje. Vjerujte, to je greška koja bi vas mogla skupo koštati – najčešće novog kaputa ili jakne za zimu.

Ako niste sigurnu koji je pravilan način za čišćenje vašeg zimskog kaputa ili jakne, ne verujete svojim sposobnostima detaljnog uklanjanja nečistoća ili imate proizvod koji ste skupo platili, radije izdvojite novac za hemijsko čišćenje.

Kako oprati parku ili perjanu jaknu?

Provjerite etiketu, ali perjane jakne i parke su najčešće sigurne za pranje u veš mašini. Ne pretrpavajte bubanj – perite jednu po jednu jaknu – na programu za osjetljivo rublje s tečnim deterdžentom za osjetljiv veš. Ako perete perjanu jaknu u bubanj stavite silikonsku ili tenisku lopticu – one će sprečiti grudvanje perja u jakni tokom pranja.

Kako oprati jaknu ili kaput od veštačkog krzna?

Provjerite etiketu, ali često se kaputi ili jakne od veštačkog krzna mogu oprati u mašini za pranje veša. Ako je tako, okrenite kaput ili jaknu naopako i stavite u mašinu na program za vunu od 30 stepeni s blagim deterdžentom. Kada se kaput ili jakna osuši na vazduhu, nježno očetkajte vještačko krzno četkom od prirodnih vlakana (ili četkom za ljubimce).

Kako oprati kožnu jaknu ili kaput?

Provjerite etiketu, ali predmete od kože obično se preporučuje jednom godišnje odnijeti na hemijsko čišćenje. Ipak, neke nečistoće možete i sami ukloniti. Masna mjesta na rukavima i okovratniku mogu se prebrisati rastvorom medicinskog alkohola i vode, sirćeta i vode ili limunovog soka i vode, a zatim namazati rastvorom glicerina koji će omekšati materijal i produžiti mu trajnost. Kožne stvari se ne preporučuje potapati u vodu.

Kako oprati kaput od vune, tvida i kašmira?

Kaput od vune, tvida i kašmira obično je potrebno odneti na hemijsko čišćenje kako bi bio očišćen na profesionalan način i to minimalno jednom godišnje ili čak dvaput – na početku i kraju sezone nošenja.

Takođe postoje stvari koje možete sami da uradite kako bi vam kaput bio u dobrom stanju što je moguće duže vremena.

Kaput od vune poželjno je očistiti četkom za odjeću nakon svakog nošenja kako biste uklonili nečistoće s površine.

Kaput okačite na kvalitetnu drvenu vješalicu kako težina kaputa ne bi rastegla područje ramena.

Nakon svakog nošenja ispraznite džepove do kraja kako se ne bi objesili, pocjepali ili izgubili oblik.

Nemojte savijati kaput jer se na nekim tkaninama mogu stvoriti nabori koje je nemoguće izravnati.

Nemojte kapute gurati u skučeni ormar s drugim stvarima – dobra cirkulacija vazduha u ormaru pomoći će vam da materijal bude postojaniji.

Manje mrlje na kaputu ili jakni uklonite tapkanjem pamučne krpe ili papirnatog ubrusa koju ste prethodno nakvasili u hladnu vodu. Nemojte agresivno trljati, jer bi ovaj postupak mogao da uništi materijal, prenosi Espreso

Ne propustite