OVAJ JUGOSLOVENSKI RECEPT BIO JE OBAVEZAN NA SVAKOM STOLU: Danas ga nema ni na vidiku, sjećate li se ?

Kiosk
OVAJ JUGOSLOVENSKI RECEPT BIO JE OBAVEZAN NA SVAKOM STOLU: Danas ga nema ni na vidiku, sjećate li se ?
Sigurni smo da ste piletinu isprobali u raznim kombinacijama, ali ovakav način iz Jugoslavije godinama je zapostavljrn.

Sigurni smo da ste piletinu isprobali u raznim kombinacijama, ali ovakav način iz Jugoslavije godinama je zapostavljrn.

Bio je pravi hit među jugoslovenskim domaćicama, kojeg se danas malo ko sjeća.

Pile sa dunjom je stari i zaboravljeni recept koji su jugoslovenske domaćice stalno pravile. Cijelo pile isjecite, pa kuhajte zajedno sa dunjama koje ste prethodno propržili. Spoj slanog i slatkog čini ovo jelo neodoljivim. Greota je da ovako ukusno jelo padne u zaborav, pa isprobajte recept jer će vam se garantovano dopasti.

Od dunja može da se pravi i slatko, ako želite da se počastite ukusnom poslasticom poslije predivnog obroka.

Sastojci:

  • 1 pile
  • 1 kg dunja
  • 1 kašika brašna

Priprema:

Pile isjecite, stavite u šerpu, sipajte vodu i kuhajte. Na pola kuhanja isključite šporet. Dunje operite, ali ne ljuštite, da se ne raspadnu. Isjecite na kriške. Uvaljajte dunje u šećer, pa propržite na malo masti ili ulja. Izvadite dunje iz šerpe, pa u nju u to isto ulje ili mast dodajte brašno i promiješajte. Poslije minut vratite dunje, dodajte piletinu i bujon (voda u kojoj se kuhalo pile), posolite i pobiberite. Kuhajte poklopljeno dok meso ne bude gotovo.

Ne propustite