NAJJAČI ČISTAČ JETRE IZ PRIRODE: Kiseli kupus je lijek, odličan je za krv, jača kosti i imunitet

Porodica i zdravlje
NAJJAČI ČISTAČ JETRE IZ PRIRODE: Kiseli kupus je lijek, odličan je za krv, jača kosti i imunitet
Obavezno ga uključite u svakodnevnu prehranu!

Obavezno ga uključite u svakodnevnu prehranu!

Ako patite od nadimanja, gasova i općenito od neravnoteže crijevne flore, jedite kiseli kupus. Ova tradicionalna zimnica je prirodni probiotik, a posebno se preporučuje onima koji piju antimikrobne lijekove.

Kiseli kupus pomaže i u probavi masnih obroka i ubrzava metabolizam, što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regenerira jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.


Takođe pospešuje zarastanje rana, a efikasan je i kod reumatizma i upale vena. Može se koristiti lokalno za ublažavanje svraba kože zbog raznih alergijskih reakcija, a ako vas boli glava, stavite list kiselog kupusa na čelo i umotajte ga u gazu.

Hrani mozak

Također, kiseli kupus je izvor niacina (vitamina B3), neophodnog za ćelijsku energiju, metabolizam i razmjenu tvari u mozgu.

Spriječava svrab, popravlja raspoloženje...

Nutricionisti posebno preporučuju kiseli kupus starijim osobama, jer nije dobar samo za zdravlje već i za podizanje raspoloženja. Zato salatu od kiselog kupusa treba jesti svaki dan tokom zime. Ova namirnica sadrži veliku količinu vitamina C, zbog čega je idealna u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine.

Među blagodatima kiselog kupusa je i to što čini organizam otpornijim na stres, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće, važan je za održavanje čvrstoće kostiju i doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Ne propustite