JEDNA ČAŠA OVOG SOKA DNEVNO JE SPAS ZA ORGANIZAM: Otklanja umor, čuva srce i reguliše pritisak

Porodica i zdravlje
JEDNA ČAŠA OVOG SOKA DNEVNO JE SPAS ZA ORGANIZAM: Otklanja umor, čuva srce i reguliše pritisak
.

Cvekla je bogata vitaminima i antioksidansima, a ima veoma malo masti, zbog čega je obično svrstavana među najzdravije namirnice. 

Istraživanja su pokazala i da cvekla može poboljšati izdržljivost - naime, odrasli koji popiju jednu čašu od 500 ml ovog soka dnevno mogu da vežbaju 16% duže od onih koji nisu konzumirali sok od cvekle.

"Nitrati rade u sinergiji sa antioksidansima koje cvekla sadrži, kako bi redukovali oksigen potreban mišićima. To im omogućava da rade efektnije i usporava umor", rekao je jedan od naučnika koji su radili na istraživanju.

Istraživanjem je utvrđeno da se ljudi koji se bave sportom brže oporavljaju nakon konzumiranja soka od cvekle, zato što nitrati i antioksidansi dobro utiču na mišiće.

Osim toga, cvekla pomaže i u regulisanju krvnog pritiska, a sok od cvekle smanjuje i nivo holesterola, koji je faktor rizika za srčana oboljenja. Naučnici tvrde da ovo povrće smanjuje stopu smrtnosti od karidiovaskularnih bolesti za 10%.

Cvekla je preporučljiva i ukoliko vašem organizmu fali gvožđa, a ova namirnica takođe i poboljšava memoriju i koncentraciju. Uz to, cvekla je i čest sastojak dijeta, s obzirom na to da ima mnogo vlakana, a malo kalorija. Njena rastvorljiva vlakna pomažu u borbi sa masnim naslagama.

Tekst: Lepa&Srećna

Ne propustite