DR NEDIM ADEMOVIĆ POTPUNO ISKRENO: Dodiku su dali državu u ruke! Sa SNSD-om koaliraju samo nenormalni!

Bosna i Hercegovina
DR NEDIM ADEMOVIĆ POTPUNO ISKRENO: Dodiku su dali državu u ruke! Sa SNSD-om koaliraju samo nenormalni!
,

Dr. Nedim Ademović, advokat specijaliziran za ustavno pravo, večerašnji je gost u "Centralnom dnevniku".

Dr. Ademović: "Nije čudno da u dva različita doma imamo različitu vlast! To nije dobro za funkcionalnost države, ali se dešava! Ako SDA bude imala većinu, može da predloži listu, ali ta lista mora biti odobrena od proste većine u Domu! Ako Dom kao cjelina ne podržava Klub Bošnjaka, desit će se novi krug glasanja! U tom slučaju se prag spušta na sedam delegata i onda oni koji ranije nisu mogli da predlažu liste, to će moći da urade!

Ovaj sistem se prvi put dešava u praksi! Ukoliko jedna lista ne može da dobije parlamentarnu većinu, vraća se na ponovno glasanje i smanjuje se broj potrebnih delegata za predlaganje! U drugom krugu listu možu predložiti i SDA i Osmorka! Proći će lista onih koji imaju većinu u Domu iako nemaju većinu u Klubu! SDA eventualno može lobirati da većina glasa za njihovu listu! Mislim da je sa izmjenama Ustava FBiH predviđen sistem u kojem se relativno brzo može pronaći većina! Uvijek ima neprincipijelnih dogovora i vidjet ćemo hoće li se dešavati iznenađenja!

Sa SNSD-om ne može koalirati nijedan normalan čovjek! Opozicija u RS-u je, ako ništa drugo, najavila saradnju sa bošnjačkom grupom delegata! Dodiku sa četvrtim delegatom su dali državu u ruke! Sa opozicijom sa dva delegata smo imali veće šanse! SDP javno govori da imaju dokaze da nisu proklizali!"

Ne propustite