Nizozemci su prvi četvrtfinalisti Mundijala: Na krilima sjajnog Damfrisa savladali Amerikance

Fudbal
Nizozemci su prvi četvrtfinalisti Mundijala: Na krilima sjajnog Damfrisa savladali Amerikance
,

Reprezentacija Nizozemske s 3:1 je savladala Sjedinjene Američke Države i plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru.

Vidjeli smo veliki broj golova na ovom meču, ali nije on obilovao pretjerano kvalitetnom igrom dva tima, posebno Amerikanaca, koji su u nekoliko navrata ipak pokazali da i dalje ne mogu biti na nivou najjačih svjetskih selekcija. Posebno se to odnosi na igru u odbrani…

Blistao je Denzel Dumfries koji je postigao gol i upisao dvije asistencije, a Amerikanci ga jednostavno danas nisu znali i mogli zaustaviti.

Oranje će u četvrtfinalu sada čekati pobjednika večerašnjeg duela između Argentine i Australije.

Mnogo bolje je u utakmicu ušla Amerika, a u 4. minuti je veliku priliku propustio Christian Pulišić.

Potom je viđeno još nekoliko njihovih opasnih napada po lijevoj strani, ali Nizozemci su se odbranili i onda u 10. minuti stigli do vodstva!

Divnu akciju su odigrali momci Louisa Van Gaala, a na kraju je Denzel Dumfries lijepo asistirao za Memphisa Depaya, koji s 13-14 metara pogađa za 1:0.

Poslije gola su Lale uspostavile kontrolu nad utakmicom i imale su inicijativu, a krunisale su je u posljednjim sekundama prvog dijela.

Vidjeli smo praktično identičan završetak akcije kao i kod prvog gola. Dumfries je ovaj put povratnom loptom našao Blinda, a on pogađa za 2:0.

Amerikanci su se u meč mogli vratiti već u 49. minuti, Zimmerman je pokušao nakon kornera, a Gakpo s gol-crte izbija loptu.

U 53. minuti je šansu imao i Weston McKennie, ali je silovito šutirao preko gola. Nizozemci su u 70. minuti mogli staviti tačku na utakmicu, ali se u dva navrata istakao sjajni golman Amerike Turner, koji je zaustavio Koopmeinersa i Depaya.

Pet minuta poslije Haji Wright propušta veliku šansu nakon greške Depaya, ali već u 76. minuti se iskupio za to! Uspio je matirati Nopperta i smanjiti na 2:1.

No, Lale sigurnu prednost od dva gola vraćaju već u 81. minuti. Blind je ubacio sa lijeve strane, a Dumfries je na drugoj stativi bio potpuno usamljen. Nevjerovatno, ali niko od Amerikanaca nije pazio na njega i desni bek Nizozemske je pogodio za 3:1.

Do kraja se rezultat nije mijenjao.

Ne propustite