Macron poručio Francuzima: Moguća su isključenja struje, ali nemojte paničariti

Aktuelno
Macron poručio Francuzima: Moguća su isključenja struje, ali nemojte paničariti
-FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ne treba paničariti zbog mogućih isključenja struje ove zime te pozvao građane da troše manje energije. U intervjuu za francusku TV postaju TF1, Macron je zanijekao da je uzrok mogućim nestancima struje neadekvatno upravljanje programom ponovnog pokretanja nuklearnog reaktora državne komunalne tvrtke EDF.

FRANCUSKI predsjednik Emmanuel Macron rekao je da ne treba paničariti zbog mogućih isključenja struje ove zime te pozvao građane da troše manje energije. U intervjuu za francusku TV postaju TF1, Macron je zanijekao da je uzrok mogućim nestancima struje neadekvatno upravljanje programom ponovnog pokretanja nuklearnog reaktora državne komunalne tvrtke EDF.

"Prije svega, budimo jasni: bez panike! Legitimno je da se vlada priprema za ekstremne scenarije u kojima bi se struja isključila nekoliko sati dnevno ako je nema dovoljno", rekao je Macron, a prenosi Sky News.

Poteškoće s radom nuklearnih elektrana
Čelnik francuskog operatera elektromreže RTE rekao je u četvrtak da bi ove zime tijekom nekoliko dana moglo doći do prekida isporuke struje i da je vlada počela informirati lokalne vlasti o tome kako se nositi s tom situacijom.

EDF je u zadnje vrijeme imao više poteškoća s radom nuklearnih elektrana, pri čemu se proizvodnja energije smanjila na najnižu razinu u 30 godina. To se dogodilo u vrijeme kada Europa pokušava pronaći alternativu opskrbi ruskim plinom, koju je Moskva prekinula u znak odmazde za sankcije EU uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Ne propustite