3 PITANJA OTKRIVAJU DA LI STE GENIJALNI: Za tren oka ćete pogriješiti, malo ko može da ga riješi!

Kiosk
3 PITANJA OTKRIVAJU DA LI STE GENIJALNI: Za tren oka ćete pogriješiti, malo ko može da ga riješi!
Test kognitivne refleksije (CRT), poznat i kao najkraći test inteligencije na svijetu, tvrdi da su potrebna samo tri pitanja da bi se utvrdilo da li ste genije.

Test kognitivne refleksije (CRT), poznat i kao najkraći test inteligencije na svijetu, tvrdi da su potrebna samo tri pitanja da bi se utvrdilo da li ste genije.

Ovaj jednostavan test je 2005. godine razvio psiholog s Prinstona Shane Frederick, a on procjenjuje vašu sposobnost da sporo i racionalno obrađujete informacije, umjesto da prebrzo donosite zaključke.


- Da biste uspjeli u ovom testu kognitivne refleksije, potrebno je da odvojite vrijeme i dobro razmislite prije nego što vas intuicija povuče da odgovorite - kažu na portalu "IFL Science".

Prije nego što odgovorite na tri pitanja, trebali biste znati da će vam se ona u početku činiti vrlo laka, ali nisu najmanje važna. Studija iz 2005. godine pokazala je da studenti koji pohađaju neke od najprestižnijih univerziteta - Harvard i Yale - nisu uspjeli tačno odgovoriti na sva tri ova pitanja - ali je 17 posto imalo savršen rezultat.

Ovo su pitanja:

Bejzbol palica i lopta koštaju ukupno 1,10 dolara. Palica košta 1 dolar više od lopte. Koliko košta lopta?
Ako 5 mašina treba 5 minuta da naprave 5 delova, koliko bi vremena trebalo 100 mašina da naprave 100 delova?
U jezeru ima lokvanja. Svaki dan njihova širina se udvostručuje. Ako prekriju cijelo jezero za 48 dana, koliko će lokvanja trebati da prekriju polovinu jezera?

 

Odgovor:

Internet, Ljudi, Džordž, Ana, Mozgalica, Odgovor, Zagonetka, Džek, Zbunila, 80, Odsto, Pogrešan, Ože

5 centi. Ako ste rekli da je odgovor 10 centi, prevarili ste se, ali uteha je da ste sa većinom! Međutim, da je to tačan odgovor, palica i lopta bi koštali 1,20 dolara, a ne 1,10 dolara. S druge strane, lopta od 5 centi i palica od 1,05 dolara (što je za 1 dolar više od 5 centi) koštali bi ukupno 1,10 dolara.
5 minuta. Iako ste možda odgovorili 100 minuta, takođe ste u većini. Pošto pitanje otkriva da je jednoj mašini potrebno 5 minuta da napravi 1 deo, vreme se ne menja bez obzira na 100 raspoloživih mašina.
47 dana. Većina je odmah zaključila da je tačan odgovor 24 dana. Ali zapamtite - budući da se površina jezera prekrivena lokvanjima udvostručuje svaki dan, dio koji pokriva polovicu jezera potpuno bi ga pokrio za samo jedan dodatni dan. Oduzmite jedan dan od 48 dana i šta dobijete? 47 dana.

 

Izvor: Kurir.rs

Ne propustite