TORTA SA JABUKAMA I ORASIMA: Bolja od bilo kod kolača koji ste probali, a ne zna se da li lepše miriše ili je ukusnija

Praktična žena
TORTA SA JABUKAMA I ORASIMA: Bolja od bilo kod kolača koji ste probali, a ne zna se da li lepše miriše ili je ukusnija
Savršen recept za tortu za svečani sto ili druge posebne prilike.

Savršen recept za tortu za svečani sto ili druge posebne prilike.


Recept za tortu od oraha sa jabukama je vrlo jednostavan i može ga napraviti čak i osoba koja nema puno iskustva u pečenju kora za torte. Osim što ima predivan ukus i miris, izgleda i neverovatno. Garantujemo da će prvi nestati sa stola kada ga poslužite!

Sastojci

Kora

5 jaja (sobne temperature)
100 g brašna
120 g šećera u prahu
150 g mljevenih oraha
1 kašičica praška za pecivo


Punjenje od jabuka


5 jabuka
1 žele od limuna u prahu
1 kašičica cimeta
1 kašika šećera u prahu

Fil

250 g mascarpone sira
500 ml slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu
1 krem-fiks
50 g sjeckanih oraha za posipanje


Priprema:


Kora: Odvojiti bjelanca od žumanaca i umutiti bjelanca u čvrst . Zatim postepeno dodajte šećer u prahu. Kada smjesa postane mekana i staklasta, smanjite mikser i dodajte jedno po jedno žumance. Zatim dodajte brašno pomješano sa praškom za pecivo i mljevenim orasima. Sve lagano izmiješajte drvenom kuhačom da se sjedini. Gotovu masu prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 30 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se ohladi, pa ga podeliti na 2 dela.

Mousse od jabuka: Jabuke oguliti i narezati na kockice. Stavite ih u šerpu i pržite nekoliko minuta na srednjoj vatri. Zatim dodajte šećer u prahu i cimet. Stir. Kada jabuke porumene i omekšaju, dodajte žele od limuna (u prahu). Dobro promiješajte i ostavite nekoliko minuta dok se malo ne koncentriše. Nakon ovog vremena stavite mousse na prvi biskvit i sve stavite u frižider dok se mousse potpuno ne stegne.

Fil: Pomiješajte slatku pavlaku, mascarpone sir i šećer u prahu. Umutiti. Na kraju mućenja dodati krem-fiks. Na mousse od jabuka stavite polovinu fila. Zatim prekriti drugom korom i premazati preostalim filom. Vrh torte pospite seckanim orasima. Pripremljenu tortu stavite u frižider, najbolje preko noći.

Izvor: Stvar ukusa

Ne propustite