MOŽE LI MIOM MATERICE DA SE PRETVORI U KARCINOM: Evo kako se liječi ova izraslina

Porodica i zdravlje
MOŽE LI MIOM MATERICE DA SE PRETVORI U KARCINOM: Evo kako se liječi ova izraslina
-

Miom materice može da se pojavi u vidu jednog čvora ili u grupama, grozodovima i mogu da budu veličine od 1 mm do više od 20 cm u prečniku ili čak do veličine lubenice

Miom materice je uobičajena vrsta nekanceroznog tumora koji raste u materici. Ne izazivaju svi miomi simptome, ali kada se pojave, to je obično obilno menstrualno krvarenje, bol u leđima, često mokrenje i bol tokom se*sa. Mali miomi ili fibroidi često ne zahtejvaju liječenje, ali veći se moraju i mogu liječiti lijekovima ili operacijom.

Šta je miom materice?
Miom materice je zaobljena izraslina koja se sastoji od mišića i vezivnog tkiva sa zida materice. Ove izrasline obično nisu kancerozne. Materica je kruškoliki organ, ali naopako okrenut, u karlici. Normalna veličina materice slična je limunu i to je mjesto gdje se začeta beba razvija i raste tokom trudnoće.

Miom materice može da se pojavi u vidu jednog čvora ili u grupama, grozodovima. Grozdovi fibroida mogu da budu veličine od 1 mm do više od 20 cm u prečniku ili čak i veće. Poređenja radi, mogu da budu veliki i kao lubenica. Ove izrasline se mogu razviti unutar zida materice, unutar glavne šupljine organa ili čak na spoljnoj površini. Miomi mogu varirati po veličini, broju i lokaciji unutar materice. Što se tiče simptoma ljekari kažu da žene doživljavaju različite simptome i od toga kakav je fibroid u pitanju, zavisi i plan liječenja svake žene.

Da li je miom materice čest zdravstveni problem i ko je u opasnosti da ga dobije?

Miomi su zapravo vrlo česta vrste izrasline u karlici. Okvirno od 40 do 80 odsto žena ima miome. Međutim, mnoge ne doživljavaju nikakve simptome tako da i ne znaju da imaju izraslinu u materici, posebno kada se jave oni mali – asimptomatski, jer oni ne izazivaju ništa neobično u tijelu.

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu da povećaju šanse za pojavu mioma:

Gojaznost i veća tjelesna težina
Porodična istorija
Žene koje nisu rađale
Rani početak menstruacije
Kasna menopauza.

Gdje raste miom materice?

Postoji nekoliko mjesta unutar i van materice gdje miomi mogu da rastu. Lokacija i veličina mioma važni su za liječenje, jer od toga gdje su izrasli, koliko su veliki i koliko ih ima određuje se vrsta liječenja koja će ženi najbolje odgovarati, ako je liječenje uopšte neophodno.

Da li je miom materice isto što i karcinom?

Izuzetno je rijetko da miom prođe kroz promjene koje ga transformišu u kancerogeni ili maligni tumor. U stvari, jedna od 350 žena će razviti malignitet. Uzroci pojave mioma nisu poznati, ali se zna da se većina njih javlja kod žena u reproduktivnom dobu. Obično se ne vide kod mladih djevojaka koje još nisu dobile prvu menstruaciju. Još uvijek ne postoji test koji 100 odsto precizno može da predvidi i otkrije rijetke karcinome povezane sa miomima. Međutim, osobe koje imaju brzi rast mioma materice, ili mioma koji rastu tokom menopauze, treba odmah da urade kontrolne preglede.

Američka agencija za hranu i lekove FDA početkom 2019. izdala je saopštenje kojim se upozoravaju žene i ljekari na rizike određene tehnike koja se koristi u hirurgiji mioma materice. Procedura, nazvana laparoskopska energetska morcelacija, koristi medicinski uređaj za razbijanje mioma materice na male komade, tako da se mogu ukloniti kroz mali rez na stomaku. Prema FDA, ako žena ima i rak materice, ova procedura može da rizikuje širenje raka unutar abdomena i karlice, što otežava lečenje.

FDA je analizirala studije o korišćenju laparoskopske energetske morcelacije kako bi otkrila koliko često se problemi javljaju. Otkrili su da je kod 1. od 225 žena, koje su liječene od mioma  uklanjanjem materice, kasnije otkriveno da ima sarkom materice. S tim u vezi FDA ne preporučuje ovu vrstu procedure za lečenje mioma i savetuju žene da sa svojim ljekarom  razgovaraju o rizicima i prednostima kada biraju metodu kako da liječe miom.

Koji su simptomi mioma materice?
Simptomi mioma materice obično se stabilizuju ili nestaju nakon menopauze jer nivo hormona opada u tijelu. Većina mioma ne izaziva nikakve simptome i ne zahtevalečenje osim redovne kontrole, i to su obično mali fibroidi. Kada žena nema simptome reč je o asimptomatskom miomu. Veći miomi mogu da uzrokuju različite simptome:

Pretjerano ili bolno krvarenje tokom menstruacije
Krvarenje između menstruacija
Osjećaj punoće u donjem dijelu stomaka / nadimanje
Često mokrenje (može se desiti kada miom vrši pritisak na bešiku)
Bol tokom sek*sualnog odnosa
Bol u donjim leđima
Zatvor
Hronični va*inalni iscjedak
Nemogućnost mokrenja ili potpunog pražnjenja bešike
Povećana distenzija (uvećanje) abdomena, zbog čega stomak izgleda kao da je žena trudna.

Kako se leče miomi materice?
Liječenje mioma materice može da varira u zavisnosti od veličine, broja i lokacije fibroida, kao i od simptoma koji izazivaju. Ako žena ne oseća nikakve simptome neće joj biti potrebno liječenje. Miome je potrebno pažljivo pratiti tokom vremena, periodičnim pregledima karlice i ultrazvukom, u zavisnosti od veličine ili simptoma mioma. Najbolja opcija lečenja zavisi i od budućih planova žene – da li će rađati ili ne. Ukoliko žena želi djecu u budućnosti, neke opcije lečenja možda neće biti opcija za nju.  Ako postoje simptomi, uključujući anemiju od prekomernog krvarenja, umjeren do jak bol, problemi sa neplodnošću ili urinarnim traktom i crijevima, liječenje je neophodno i plan liječenja zavisi od nekoliko faktora:

Koliko ima mioma
Veličina mioma
Gdje se nalaze/lokacija
Koji simptomi se javljaju.

Opcije lečenja mioma materice su:

Lijekovi protiv bolova, za ublažavanje nelagodnosti i bolova uzrokovanih miomima
Suplementi gvožđa – Ako se javi anemiju zbog prekomernog krvarenja
Antibebi pilile mogu se koristiti posebno kod obilnog krvarenja tokom i između menstruacije i menstrualnih grčeva, kao i kontrolu teškog menstrualnog krvarenja
Agonisti gonadotropin-oslobađajućeg hormona (GnRH) – Ovi lekovi se mogu uzimati putem spreja za nos ili injekcije i djeluju tako što smanjuju miome
Oralne terapije – Elagolik je nova oralna terapija indikovana za liječenje teškog krvarenja iz materice kod osoba koje nisu doživjele menopauzu sa simptomatskim miomima  materice. Može se koristiti do 24 mjeseca.

Vrste operacija mioma materice
Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada je reč o različitim vrstama operacija za uklanjanje mioma. Ne samo da veličina, lokacija i broj miom utiču na vrstu operacije, već su presudni i želja da žena ostane trudna. Neke hirurške opcije čuvaju matericu i omogućavaju ženi da zatrudni, dok druge mogu ili oštetiti matericu ili je u cjelosti ukloniti.

(eklinika.rs)

Ne propustite