PLETENA POGAČA PO BAKINOM RECEPTU: Poseban način oblikovanja čini je pravom kraljicom trpeze, a tijesto je meko poput pjene

Praktična žena
PLETENA POGAČA PO BAKINOM RECEPTU: Poseban način oblikovanja čini je pravom kraljicom trpeze, a tijesto je meko poput pjene
Zbog svog efektnog izgleda, ova torta će izazvati pravo oduševljenje kada je iznesite na sto.

Zbog svog efektnog izgleda, ova torta će izazvati pravo oduševljenje kada je iznesite na sto.

Pravljenje kolača može biti prava umjetnost. U nastavku pogledajte kako to radi baka Jela i okušajte se u ovom izazovu. Sigurni smo da ćete uspjeti ako pažljivo pratite sve korake. Pored svog dekorativnog izgleda, ova torta ima fenomenalan ukus i idealna je za razne proslave i druga porodična okupljanja.

Sastojci

300 ml mlijeka
500-550 g brašna
malo soli
1 jaje
20 g kvasca
1 kašičica šećera
50 ml ulja

Priprema:


U mlakom mlijeku rastvoriti kvasac i dodati šećer i dvije kašike brašna. Neka raste. Dignuti kvasac sipajte u posudu za mješanje, dodajte jaje, ulje, brašno, so i zamesite srednje tvrdo tijesto. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 30 min. Rasporedite po stolu i podjelite na 12 jednakih djelova. Svaki dio razvaljajte u rolat dužine oko 60 cm. Napravite 3 ovakva rolata i 3 rolne od 50 cm. Na sredinu stola rasporedite 6 valjaka i na njih takođe 6 manjih valjaka.. Pogledajte pletenje same torte u videu ispod. Pogaču stavite u pleh prečnika 22 cm obložen papirom za pečenje.Pokrijte folijom i krpom da odstoji oko 30 minuta. Po želji dignuti kolač premazati žumancem i posuti sjemenkama. Peći na 180-190 stepeni oko 40 minuta. zatim prekrijte krpom da omekša.

 

Pogledajte video OVDJE

 

Izvor: Stvar ukusa

Ne propustite