Godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH: Naša vojska danas može stajati uz najveće vojske svijeta

Bosna i Hercegovina
Godišnjica osnivanja Oružanih snaga BiH: Naša vojska danas može stajati uz najveće vojske svijeta
.

Svečanom akademijom u Domu Oružanih snaga BiH obilježena je 17. godišnjica od osnivanja OS BiH kojoj su prisustvovali brojne zvanice i politički dužnosnici.

Ceremoniji povodom godišnjice osnivanja OS BiH prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH - Željko Komšić i Denis Bećirović - dok predsjedavajuća novog saziva Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nije prisustvovala.

Pored članova Predsjedništva BiH, svečanoj akademiji su prisustvovali i ministar odbrane BiH - Sifet Podžić, visoki predstavnik Christian Schmidt, direktor OSA-e Osman Mehmedagić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković i mnogi drugi.

Generalpukovniki Mašović pozdravio je sve prisutne i govorio o tome kako su Oružane snage BiH u proteklih 17 godina postigli značajne rezultate uprkos brojnim problemima.

 

"Kao jedina legalna, legitimna i profesionalna vojna snaga u proteklih 17 godina, profesionalnim izvršavanjem Oružane snage BiH stekle su povjerenje institucija i vlasti i značajan ugled međunarodne zajednice", kazao je Mašović.

Generalpukovnik je također spomenuo i dostignuće koje je jedinica Oružanih snaga BiH - Bataljonska grupa lake pješadije i ocijenu "odličan" po NATO standardima koja pokazuje spremnost za operacije ove alijanse.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić obratio se prisutnima koji je također istaknuo uspjeh bataljonske grupe lake pješadije.

"Ocijenom odličan osigurali smo mjesto u NATO bazenu i potvrdili spremnost za učešće. S ponosom možemo reći da stojimo rame uz rame sa najvećim vojskama svijeta. Nije ovo bilo lako postići. bilo je puno ometača - doveli su to zastoja do zastoja u nemogućnosti kapitalnih ulaganja u OS BiH. Ovo je problem koji BiH mora što prije riješiti", poručio je Podižić.

U ime Predsjedništva BiH obratio se Željko Komšić koji je govorio o koracima koji su poduzeti i načinjeni u ovoj godini, a kojima su, između ostalih, povećanja mjesečna primanja vojnicima OS BiH.

 

Naglasio je da građani BiH u Oružanim snagama mogu pronaći oslonac. Poručio je da će u budućnosti raditi na tome da se Oružane snage BiH stave na vrh prioriteta države.

Izvor:Klix

Ne propustite