Srpski mediji preveli kultnu rečenicu Nihada iz “Ovo malo duše”

Show
Srpski mediji preveli kultnu rečenicu Nihada iz “Ovo malo duše”
Preksinoć je iznenada preminuo bh. glumac Davor Janjić. Rođeni Tuzlak preminuo je u 54. godini.

Preksinoć je iznenada preminuo bh. glumac Davor Janjić. Rođeni Tuzlak preminuo je u 54. godini.

Davor Janjić je bio najpoznatiji po ulogama u filmovima “Ovo malo duše”, “Kuduz”, “Savršeni krug”, “Praznik u Sarajevu”…

Upravo je ostao najzapamćeniji po kultnoj rečenici iz filma “Ovo malo duše” kada je rekao: “Čovjek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže”.

A brojni mediji u regionu su prenijeli vijest o smrti legendarnog glumca, ali korak dalje je otišao srpski Kurir koji je preveo njegovu kultru rečenicu.

“Tvoj čovek, Senada, je teška zver. I ono malo duše što ima, sotona mu je otežao“, napisao je Kurir na ovaj način ovu kultnu rečenicu.

Janjić je studirao filmsku glumu u Studiju za mlade glumce i na Akademiji u Sarajevu. Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo i najmlađi član Ateljeja 212 u Beogradu.

Od 1991. do 1996. je boravio u Londonu, a od 1997. Jr živio i radio u Sloveniji.

Počeo je da glumi vrlo mlad (nagrada za najboljeg mladog jugoslovenskog glumca 1976, 1977 i 1978), kako na filmu, televizijskim dramama tako i u pozorištu (uloga Calibana u ˝Vihoru˝, glavna uloga u ˝Viktor ili dan mladosti˝ u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo).

Bio je član Otvorene scene Obala Sarajevo te najmlađi član Ateljeja 212 u Beogradu. Glavne uloge je odigrao u filmovima: ˝Outsider˝; ˝Magareće godine˝ , ˝Čaruga˝, ˝Belle Epoque˝, ˝Granica˝ ˝Život sa stricem˝, ˝Ono malo duše˝.

Također je gumio u u: ˝Blues za Saru˝ ˝Welcome to Sarajevo˝ , ˝Gorila se kupa u podne˝, ˝Kuduz˝, ˝Stella˝.

Godine 1988. je primio nagradu ˝Sedam sekretara SKOJ-a˝, 1988 Grand Prix ˝America˝ za najboljeg glumca, Montreal, 1989 nagradu ˝Oslobođenja˝ i 1990 nagradu filmskih kritičara FIPRESCI za dostignuća u filmskoj glumi.

Ne propustite