EKSKLUZIVNO! Izetbegović najavio pad sporazuma Osmorke i HDZ-a

Bosna i Hercegovina
EKSKLUZIVNO! Izetbegović najavio pad sporazuma Osmorke i HDZ-a
,

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da će SDA u Federalnom parlamentu imati 12 ili 13 delegata u Domu naroda i da će time u vodu pasti sporazum Osmorke i HDZ-a.

Kaže da sporazum Osmorke i HDZ-a ne znači da naredne četiri godine SDA ide u opoziciju.

"Osim sporazuma potrebno je imati 11 bošnjačkih delegata u bošnjačkom Klubu poslanika u Domu naroda Federalnog parlamenta. Ne bih rekao da će doći do tog broja 11 i mislim da je ovo više jedan blef. Mislim da SDA već ima 11, vjerovatno 12, sa partnerom 13-14. I da će se to tako završiti. Znat ćemo evo u roku od par dana gdje smo. A ovo služi tome da se stvori atmosfera jednog talasa da je stvar već gotova, da je sve već krenulo i ljudi se povode, pa da možda neki koji se još uvijek razmišljaju i dvoume opredijele za neku stranu koja tako to samouvjereno pravi već sporazume, dogovara se sa Čovićem”, rekao je za Federalnu televiziju lider SDA.

Kaže da je u tom slučaju jedna nova konstelacija odnosa.

"Prirodna konstelacija odnosa i mislim da ćemo do toga doći na način da ćemo imati 12 ruku. Odnosno 13 u Domu naroda i da će se morati sa nama praviti koalicija. Svi sve tvrde, vidjećemo. Pred nama su četvrtak i petak i vidjećemo kako će se to sve završiti. Evo ja tvrdim da će se završiti ovako”, izjavio je.

O sadržaju sporazuma Osmorke i HDZ-a kaže da ga nekoliko stvari zanima koje su neprecizne.

"Sporazum je očigledno rađen, kao što su i sami priznali, u ofisu HDZ-a. Šta kane sa RTV sistemom, šta prije toga kane, kakve promjene u Ustavu, šta je to eventualno obećala Osmorka HDZ-u da će uraditi što mi nismo htjeli da pristanemo da uradimo pa je dio toga nametnuo Schmidt. Šta su nakanili sa obavještajnom službom, šta sa pravosudnim sistemom. Dakle to su još uvijek samo opredjeljenja da će se nešto raditi. Šta? Za šta je HDZ insistirao i na šta se to eventualno pristalo, a da nije precizirano u samom sporazumu?”

U razgovoru je, između ostalog, ponovo govorio o stranim diplomatama te ih optužio da su imali veliku ulogu da SDA ne bude dio vlasti.

"Mada tvrde da nije. Oni stalno ohrabruju osmorke, jedanaestorke, trojke da se ide na nas. Dakle dotakli nisu niti su se bavili onim ko je prijetio miru u BiH. Perverzija je da SDA nije poželjna u vlasti, a SNSD i HDZ jesu. To su naopake, pervertirane vrijednosti i postupanja. Dakle nikako se ne baviti političarima u RS-u koji su proizveli krizu kakvu jesu, pokušati tamo praviti promjene, naći neke blokove tamo i podržati ih, a to je bilo u blizu sve. Itekako su mogli to uraditi da su htjeli. HDZ nakon svega što je radio podići na pijedestal, na policu gdje je nedodirljiv faktički, a onda još se na ovakav način pozabaviti najjačom patriotskom bošnjačkom strankom, probati je iščupati iz vlasti i taj faktor politički potpuno ukloniti, bošnjački patriotski faktor, to je jedna politička perverzija i to su kontinuirano radili četiri godine. Nije to krenulo sad. Uporni pritisak na nas da nešto damo, da nešto popuštamo, da se nešto završava na naš račun, pa ako nećete onda ste frigidni, nefleksibilni, onda se sa vama ne može itd”, kazao je.

Ne propustite