Kurti sasvim otvoreno: RS nastala na laži i zato milionima to sakriva

Aktuelno
Kurti sasvim otvoreno: RS nastala na laži i zato milionima to sakriva
,

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je u Pressingu na N1 da njegova zemlja ne izdvaja mnogo novca na lobiranje, ili kako kaže "afirmaciju naše spoljne politike" jer ne smatra da treba nekoga kupiti. Dodaje je da za razliku od Kosova, bh. entitet Republika Srpska mora davati milione "jer je utemeljena na laži pa zato treba sa parama to da sakriva".

Kako se boriti za interese svoje zemlje ne plašeći se za ono šta će reći stranci, koji su saveznici?

Ja se jedino bojim da se ne angažujem dovoljno za istinu i pravdu, a funkciju premijera ne doživljavam kao cilj i uspjeh nego kao sredstvo za služenje narodu i državi. Zato nije teško misliti kao ja. Drugi putevi bi bili teži za mene. Ja sam veoma zahvalan za pomoć međunarodne zajednice, ali kad se ne slažemo ja ne bih bio dostojan svoga naroda i države ako se ne bih suprotstavio. Ne mogu reći da je nešto uredu, ako nije. Ponekad međunarodna zajednica nas i testira da vidi koliko smo lojalni narodu i demokratskim vrijednostima. Kad si građanin tada si cilj, a kada si političar tada postaješ sredstvo.

Lobiranje Kosova je apsolutno prepoznato. Koliko izdvajate za lobiranje za razliku od Bosne i hercegovine koja ne radi ništa na tom planu? Entitet Republika Srpska s druge strane izdvaja milione. 

Nisam u mogućnosti da kažem koliko izdvajamo za afirmaciju naše spoljne politike, ali moram kazati da ne radimo mnogo na tome. Dijaspora je naš glavni ambasador. Mi ne smatramo da trebamo kupiti nekoga, dok RS vjerujem tako misli jer je utemeljena na laži pa zato treba sa parama to da sakriva. Ne mislim da je glavni adut davanje novaca raznim lobistima.

Kako vam se čini Njemačko-francuski model?

U tom prijedlogu ima novih elemenata i ja sam rekao da je dobra baza da nastavimo naše razgovore na novom nivou. Treba vidjeti kako će teći novi sastanci da bi znali na čemu smo.

Jesu li propale ideje razmjene teritorija na Balkanu?

Mislim da ideja nije propala, ali projekat jeste. Ideja nije mrtva jer to Beograd želi, da relativizuje teritorijalne integritete svih država na Zapadnom Balkanu. Mi imamo podršku naroda u regionu, ali i podršku demokratskog Zapada.

Ne propustite