MAKEDONSKI KOLAČ: Sočan posni desert koji se topi u ustima

Praktična žena
MAKEDONSKI KOLAČ: Sočan posni desert koji se topi u ustima
-

Donosimo vam recept za makedonski posni kolač

Potrebno je:

3 šoljice brašna
2 šoljice griza
1 prašak za pecivo
150 grama sjeckanih oraha
Cimet
3 šoljice kisele vode
1 ipo šoljica ulja
Ko želi može da doda i seckano suho grožđe
50 gr oraha za posipanje

Sirup:

250 gr šećera
2,5 dl vode
1 vanilin šećer

Priprema: Sjedinite sve sastojke za tijesto pa izlijte na tepsiju, pospite seckanim orasima i pecite na 180 stepeni Celzijusa.

Za to vrijeme skuhajte preliv od šećera, vode i vanilin šećerom. Ohlađen kolač prelivamo vrelim sirupom. Nakon što se ohladi kolač, poslužujemo ga.

 

Ne propustite