Otkrivena najveća prevara u Evropi u vezi sa PDV-om, šteta 2,2 milijarde eura

Svijet
Otkrivena najveća prevara u Evropi u vezi sa PDV-om, šteta 2,2 milijarde eura
Ured evropskog javnog tužitelja (EPPO) saopćio je u utorak da su, provođenjem simultanih istražnih radnji, razotkrili veoma složenu shemu prevare u vezi sa PDV-om koja je zasnovana na prodaji popularne elektroničke robe. Istakli su da je time pričinjena materijalna šteta veća od dvije milijarde i 200 miliona eura.

Ured evropskog javnog tužitelja (EPPO) saopćio je u utorak da su, provođenjem simultanih istražnih radnji, razotkrili veoma složenu shemu prevare u vezi sa PDV-om koja je zasnovana na prodaji popularne elektroničke robe. Istakli su da je time pričinjena materijalna šteta veća od dvije milijarde i 200 miliona eura.


Akcija je nazvana “Admiral” u sklopu koje je izvršeno više od 200 pretresa, a u kojoj su učestvovale agencije za provođenje zakona 14 država članica Evropske unije. Ona je provedena u Belgiji, Kipru, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvaniji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Rumuniji, Slovačkoj i Španiji, dok su pretresi 12. i 13. oktobra u vezi s ovom akcijom već obavljeni u Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Slovačkoj i Švedskoj.

Iz EPPO-a su naveli da se svi prikupljeni podaci analiraju i da se istraga o organizovanim kriminalnim grupama iz ove sheme nastavlja. Poduzete su i mjere za naknadu štete.

Pojašnjeno je i to da se uz akciju “Admiral” EPPO stavlja u centar pažnje veoma sofisticiranu kriminalnu industriju.

“Bez EPPO-a, za pripremu ovakve operacije bile bi potrebne godine ili što je vjerovatnije, nikad se ne bi dogodila. Kada je riječ o prevarama u vezi s PDV-om, iz nacionalne perspektive, štete se mogu procijeniti kao relativno male ili nepostojeće ili čak ostati neotkrivene. No, treba gledati širu sliku, a EPPO-u je trebalo manje od 18 mjeseci od početnog izvještaja o zločinu do otkrivanja cijele mreže organiziranih kriminalnih grupa, odgovornih za nevjerovatne gubitke od 2,2 milijarde eura poreznim obveznicima EU. Vjerujem da je ovo do sada najveća evropska prevara s PDV-om”, kazala je Laura Kövesi, evropska javna tužiteljica.

Navela je i to da je EPPO-u trebalo manje od 18 mjeseci od prvobitne prijave o kriminalu do oktrivanja cijele mreže organizovanih kriminalnih grupa koji su pričiniloi gore navedenu štetu od dvije milijarde i 200 miliona eura.

“Vjerujem da je ovo najveća evropska prevara u vezi s PDV-om otkrivena do sada”, poručila je Kövesi.

Pojašnjeno je i to da je ova kompletna priča počela u aprilu 2021. godine u Portugalu kada je porezna uprava u gradu Coimbri istraživala kompaniju koja prodaje mobitele, slušalice, tablete i druge elektroničke uređaje, a sve zbog sumnje na prevaru sa PDV-om. Kaad je zvanično EPPO u junu počeo istraživati ove sumnjive okolnosti, same portugalske vlasti su prijavile ovaj slučaj.

U početku je izgledalo da su fakturisanja i porezne prijave uredu, ali portugalski evropski delegirani tužitelji odlučili su sve detaljno istražiti. Tako su naknadno utvrđene veze između osumnjičene firme u Portugalu i blizu 9.000 drugih pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba lociranih u različitim zemljama.

Suština ove prevare se zasniva na tome da kompanije koje se ponašaju kao “čisti dobavljači” elektroničkih uređaja, prodavale su preko granice drugim firmama iste te proizvode, a da ih pri tome nisu obavezivale da plaćaju porez.

S druge strane, te kompanije koje bi preuzimale proizvode prodavale bi ih putem interneta dok bi kupci plaćali porez na svoje pošiljke.

Taj novac je trebao biti uplaćen u državnu kasu, ali je umjesto toga usmjeren na off shore račune i nakon toga bi se te određene firme ugasile pa tako poreznici ne bi mogli naplatiti porez državi.

U cjelokupnoj toj akciji učestvovali evropski tužioci, evropski delegirani tužioci, EPPO-ovi analitičari za finansijske prevare i predstavnici Europola i nacionalnih organa za provođenje zakona.

Najnovije procjene Europola ovakve vrste prevara donose oko 50 milijardi eura poreznih gubitaka državama članicama Evropske unije.

Ne propustite