Zemlja koja žvače sebe do smrti: Zašto su stakleno crvene oči i ispupčeni obrazi po svuda u Jemenu? Priča o apsolutnoj vladavini khata

Svijet
Zemlja koja žvače sebe do smrti: Zašto su stakleno crvene oči i ispupčeni obrazi po svuda u Jemenu? Priča o apsolutnoj vladavini khata
Brojne zemlje i kulture imaju svoje tradicije, uključujući i po pitanju opuštanja, no ne tako rijetko to se svodi na uživanje u supstancama koje imaju i prekomjeran "učinak", možda do te mjere da cijelu zemlju dovode u fazu stagnacije i problema. Svi znamo za takve priče. Recimo opće poznati problem pretjeranog uživanja u vodki kod Rusa, ili generalni problem s alkoholom kod brojnih europskih nacija. U tu kategoriju mogla bi se uvrstiti i američka opioidna kriza koja godišnje odnosi preko 100.000 života (!) te je tema za sebe.

Brojne zemlje i kulture imaju svoje tradicije, uključujući i po pitanju opuštanja, no ne tako rijetko to se svodi na uživanje u supstancama koje imaju i prekomjeran "učinak", možda do te mjere da cijelu zemlju dovode u fazu stagnacije i problema. Svi znamo za takve priče. Recimo opće poznati problem pretjeranog uživanja u vodki kod Rusa, ili generalni problem s alkoholom kod brojnih europskih nacija. U tu kategoriju mogla bi se uvrstiti i američka opioidna kriza koja godišnje odnosi preko 100.000 života (!) te je tema za sebe.

No, danas ćemo govoriti o jednom drugom dijelu svijeta gdje se obično lokalne krize ove vrste ne spominju tako često. Danas odlazimo u Jemen, najsiromašniju zemlju arapskog svijeta koja osim upravo spomenutog problema, zatim rata između pro-saudijskih i pro-iranskih snaga koji traje već gotovo cijelo desetljeće, ima i jedan drugi problem, problem koji ćete uočiti ako se približite gotovo svakom odraslom muškarcu u zemlji.

Možda ste čak primjetili jednu specifičnu karakteristiku i na ratnim fotografijama iz Jemena? Bilo da se radi o Houthi pobunjenicima, borcima lojalnima protjeranom predsjedniku Mansouru, ili pak onima koji s UAE-om surađuju na nekim posebnim planovima na jugu, sve njih uvelike povezuje jedna stvar, jedna fizička osobina - imaju jedan izobličen, napuhani, "izbačen" obraz. Nekad lijevi, nekad desni, nema pravila, ali jako je upečatljivo, iz daljine vidljivo, i za Jemen vrlo specifično.

Što im se to događa s obrazima? Zašto su "napuhani"? Nešto drže unutra, nešto što im je očito jako važno, a to nešto zove se khat (ili qat). Što je pak to khat? Riječ je o biljki. Ne bilo kojoj biljki, naravno, riječ je o opijatu koji raste u podnebljima istočne i južne Afrike, kao i na Arapskom poluotoku.

Khat se žvače i zatim drži dugo u ustima, stvrajući "kuglu", otud i izpupčeni obraz. Drže biljku u ustima, a ona polako ispušta svoje supstance.

Khat je mali grm, a mlado lišće posjeduje supstance koje su po učinku slične amfetaminima.

Žvakanje khata je popularno diljem Arapskog poluotoka i Roga Afrike, ali u Jemenu... U Jemenu je to na jednoj sasvim drugoj razini. Jemen je zemlja totalno ovisna u khatu! U kojoj mjeri? Ogromnoj. Podaci govore da čak 90% muškaraca redovno žvače khat (te oko 25% žena).

Situacija je toliko uzela maha da po dolasku u drevni glavni grad Sanaa, ili gotovo bilo gdje drugdje u zemlji, po svuda ćete vidjeti ljude s obrazima izbočenima od žvakanja.

Na taj način se konzumira. Drži se poveća količina u ustima i onda se supstance miješaju sa slinom te zatim završavaju u krvotoku.

I iako strancima može izgledati čudno, u Jemenu je khat nešto poput kave ili alkohola na Zapadu - društveni "lubrikant". Jasno, ključni faktor u ovoj priči je činjenica da žvakanje khata nije zabranjeno u islamu, za razliku od alkohola. Dakle, khat na neki način ovdje postaje "alkohol za muslimane".

Očekivano, u Jemenu obožavaju khat i ne mogu zamisliti život bez njega. I zaista, riječ je o vrlo moćnoj biljci koja djeluje slično kao i neke droge. Recimo konzumacija iste uvelike umanjuje osjećaj gladi, a i povećava fokus, tako da je vrlo popularna kod studenata i učenika dok rješavaju domaću zadaću i pripremaju se za ispite (zapravo tamo se uvelike i doživotno navuku na khat).

Svakakve priče se vežu uz moć khata. Nimalo ne iznenađuje da se khat smatra i vrlo učinkovitim kod impotencije.

Glavni vid socijalizacije u Jemenu su večernje tzv. khat ceremonije. Muškarci se okupljaju u salonima gdje se, dakako, cijelu večer žvače khat. Tamo se raspravlja o dnevnim događanjima, bitnim i manje bitnim događanjima, ali glavna svrha je provesti ugodno vrijeme dok khat "odrađuje svoje" i biva sve aktivniji u krvotoku.

Zamišljajući te slike jasno možemo vidjeti i vlastite ekvivalente, zar ne? Društvo koje se u večernjim satima okuplja u krčmi, jedino što je kod nas glavni "otrov" alkohol, a pošto je kod njih zabranjen, pronašli su khat.

Ali situacija u Jemenu je akutna. Zamislimo naše društvo gdje se 90% muškaraca redovno opija, to bi ipak neminovno dovelo do velikih problema, nacionalne katastrofe.

Teško je reći koja je "droga" po društvo opasnija. Alkohol, iako se na Zapadu uvelike reklamira te ga se predstavlja kao sastavnim dijelom socijalizacije, može biti jako opasan jer izaziva ovisnost, a svatko zna da je alkoholizam, tko god se s njime susreo, sam ili u neposrednoj blizini, teška bolest.

Khat je također legalni narkotik koji izaziva snažnu ovisnost i niz drugih negativnih posljedica. Stručnjaci smatraju da ova biljka uništava Jemen, da Jemen sam sebe "žvače do smrti".

Jedna vrećica khata košta otprilike 5 dolara, a ista je dovoljna za cjelodnevnu konzumaciju. No, 5 dolara je popriličan iznos za zemlju gdje 45% populacije živi ispod razine siromaštva. Fascinantan je podatak da brojne obitelji troše više novca na khat nego na hranu, prema vladinim podacima. No, to je opet nešto što svakako možemo pronaći i u našoj kulturi, pogotovo ako zbrojimo trošak na alkohol i cigarete.

Ljudi "na khatu" jednostavno nisu odveć sposobni razmišljati, a to u konačnici dovodi i do eskalacije problema u zemlji izuzev rata i siromaštva. Populacija koja je generalno "nadrogirana" sve vrijeme teško će se moći izboriti za svoju sudbinu, bez obzira kojoj strani pripadali.

Ali najgora stvar u vezi s khatom je ta što uništava sam Jemen, njegovo tlo, resurse i financije.

Naime, biljka uspijeva u brdovitom području izvan glavnog grada Sanaa, gdje je gotovo svaki komadić navodnjene zemlje prekriven khatom. Za razliku od kave, za koju Jemenci tvrde da je ovdje kultivirana ranije, khat je lako uzgajati i brati. I premda uzgoj i trgovina lišćem ne donosi onu vrstu trenutnog bogatstva povezanog s uzgojem maka u Afganistanu ili koke u Kolumbiji, ono svakako osigurava stabilniji prihod od uzgoja povrća - to je razlog zašto je gotovo sva obradiva zemlja u zemlji posvećena khatu. A khat treba puno vode, koje u Jemenu ima malo!

Khat polja obično su navodnjavana dva puta mjesečno, trošeći oko 30% sve vode u zemlji - većina se crpi iz podzemnih vodonosnika ispunjenih prije tisuća godina, ali isti se obnavljaju vrlo sporo zbog povremenih oborina koje prodiru kroz slojeve tla i stijena. Nedavna pak eksplozija uzgoja khata spustila je razinu vode do točke u kojoj se više ne obnavlja. Opcija crpljenja desalinizirane vode dugim cjevovodima iz obalnih postrojenja je preskupa za tako siromašnu zemlju. Jemen je u stvarnoj opasnosti da postane prva zemlja u svijetu koja će ostati bez vode. Da, strani utjecaj je kriv, saudijska vojna intervencija svakako, ali jedan od krivaca za ovo stanje bez sumnje je i khat koji je "zarobio" ovu zemlju.

Je li oduvijek bilo tako? Jesu li Jemenci jednostavno generacijama ovisnici o khatu? Ne, nipošto. Ovo čemu svjedočimo je veliki problem novijeg doba. Da, khat se uživa od pamtivijeka, ali bila je to praksa kojoj su se tek ponekad odavali bogataši. Zadnjih nekoliko desetljeća se cijela populacija navukla na khat, a ovisnost počinje već kod djece od svega 12 godina.

Kad dođe poslijepodne u Jemenu čini se da gotovo svi žude za maratonskim seansama žvakanja khata, oči im postaju crvene i staklene od amfetaminskog udara, obrazi su im ispupčeni zbog rastuće količine lišća ubranog svježe s grmlja.

I što nosi budućnost? Hoće li se Jemen "skinuti" s khata? Možda jednog dana, ali taj dan nije na vidiku. Ovo je zemlja koja je propatila puno i koja pati i dalje. Za mnoge khat je jedini bijeg, jedino što ih drži iako ih zapravo spušta.

Ali sad već postaje integralni dio življenja u ovoj zemlji jer prisutnost khata je ogromna. Zanimljiv je podatak da za vrijeme rata između Houthija i lojalista zadnjih godina, iako su se na nekim mjestima žestoko sukobljavali te su se vodili pravi rovovski ratovi. Od podne pa tamo negdje do 16 sati svakog dana na jemenskoj fronti vladalo je neslužbeno primirje. Borci s jedne i druge strane su stali... zna se i zašto. Nerijetko su i dolazili u neprijateljske rovove da bi kupili khata ako bi im ponestalo!

I tih nekoliko sati bio bi mir, spokoj, vladao bi samo khat, a sve drugo bilo je manje bitno. I sve dok su izazovi takvi, dok se dvije vodeće sile islamskog svijeta, Saudijska Arabija i Iran, sukobljavaju preko leđa Jemena, dok američki dronovi se mogu pojaviti iznenada i dići cijelu tržnicu ili svadbu u zrak, dok Al-Qaeda i ISIL prijete... Dok je život takav, gotovo nezamislivo težak, khat će vladati bez ikakve oporbe.

 

Ne propustite