Majkić: Opozicija u RS dezorjentisana, spremni onemogućiti odbranu interesa entiteta

Bosna i Hercegovina
Majkić: Opozicija u RS dezorjentisana, spremni onemogućiti odbranu interesa entiteta
,

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je opozicija iz RS "grčevitom borbom" za drugog delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda pokazala da je spremna onemogućiti odbranu interesa RS i pristati na još veće ustupke.

- Grčevitom borbom za drugog delegata u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH opozicija je pokazala da je spremna onemogućiti odbranu interesa RS čemu smo svjedočili u ranijim sazivima Doma naroda kada je SNSD imao tri, a opozicija dva delegata - rekla je Majkić.

Ona kaže da su to bila vremena kojih se mnogi sjećaju sa gorčinom, naročito kada su ta dva delegata opozicije prihvatala zakone i odluke "koji su bili protiv svih interesa RS."

- Svjedoci smo ovih dana šta je sve spremna učiniti dezorijentisana opozicija u RS da bi se dočepala vlasti na nivou BiH. Nisu pristali na ujedinjenje u svesrpski front kako bi se zaštitila RS i onemogućilo "antiustavno" djelovanje u Sarajevu iako ih je predsjednik RS Milorad Dodik pozvao kao i ostale srpske partije da se priključi jedinstvenom frontu za zaštitu interesa RS - navodi Majkić.

Majkić kaže da je opozicija taj poziv glatko odbila, ali je potrčala u Sarajevo da se o vlasti dogovori i da o vlasti razgovara.

Ona smatra da su dva razloga za to - prvi je da se "velikodušno preporuče za vlast iako im se stranke raspadaju, a loš izborni rezultat ih nikako za to ne preporučuje", a drugi je da učine sve što mogu kako bi osujetili izbor četvrtog delegata SNSD-a u Klubu srpskog naroda u Domu naroda PS BiH.

- Opozicija je potpuno svjesna da eventualno formiranje vlasti sa partnerima iz Federacije BiH nikako ne bi moglo biti na ravnopravnim osnovama jer su oni gubitnici izbora. To bi bila cijena ulaska u vlast političkih partija gubitnika izbora na svim nivoima. Evidentno je da su oni spremni da tu cijenu plate. Sraman je njihov ponižavajući odlazak da tu cijenu plate, ali još sramniji njihov povratak bez garancije da u budućoj vlasti na nivou BiH mogu igrati bilo koju političku ulogu - poručila je, piše Avaz.

Ne propustite