Senegal u sjajnom meču izbacio Ekvador, Katar se neslavno oprostio

Fudbal
Senegal u sjajnom meču izbacio Ekvador, Katar se neslavno oprostio
,

Nogometne reprezentacije Nizozemske i Senegala plasirale su se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru nakon što su okončane utakmice 3. kola u grupi A.

Nizozemska je, očekivano, bez većih problema bila bolja od Katar rezultatom 2:0. Strijelac prvog pogotka za Nizozemce bio je Gakpo u 29. minuti i to nakon što je odigrao dupli pas s Klaassenom i rutinski matirao golmana za 1:0.

Drugi gol, kojim su riješili pitanje pobjednika, Nizozemci su postigli u 49. minuti, a strijelac je bio De Jong. On se našao na pravom mjestu i u pravo vrijeme te loptu poslao u praznu mrežu nakon što je prethodno golman odbranio udarac Depaya.

Postigli su Nizozemci i treći gol preko Berghuisa u 68. minuti, ali je on na kraju poništen zbog ranijeg igranja rukom.

Ovom pobjedom Nizozemska je nastup u grupi A završila na prvom mjestu, dok je Katar u potpunosti podbacio i grupnu fazu, iako su igrači na domaćem terenu, završio bez ijednog osvojenog boda, odnosno sa samo jednim postignutim pogotkom.

U drugom susretu u borbi za drugu poziciju i plasman u osminu finala sastali su se Ekvador i Senegal, a na kraju su više znanja imali nogometaši Senegala te pobjedom rezultatom 2:1, iako nastupaju bez najveće zvijezde Sadija Manea, osigurali su nastup među 16 najboljih timova svijeta.

Senegal je poveo u 44. minuti, a strijelac je Sarr i to nakon što je rutinski riješio kazneni udarac i s bijele tačke pogodio za vodstvo svog tima. Ekvador se nije predao te je vratio dramu u borbi za drugo mjesto, a gol za 1:1 postigao je Caicedo u 68. minuti. Torres je prebacio loptu glavom nakon kornera, a na drugoj stativi ostoa je Caicedo koji je posprema loptu u mrežu za 1:1.

U tom trenutku, Ekvador je bio tim koji ide u osminu finala, nakon čega su Senegalci krenuli u potpunu ofanzivu i do drugog gola, na kraju će se ispostaviti i plasmana u osminu finala, stigli su samo dvije minute nakon toga. Ponovo je gol pao nakon prekida nakon kojeg se najbolje snašao Koulibaly te pogodio za 2:1.

Do kraja susreta, rezultat se nije promijenio, pa će iz ove grupe Nizozemska i Senegal igrati u osminu finala. Nizozemci će igrati protiv drugoplasirane ekipe iz grupe B, dok će Senegal igrati protiv osvajača te grupe.

Ne propustite