Objavljeno koja je riječ godine!

Svijet
Objavljeno koja je riječ godine!
Američki izdavač rječnika Merriam-Webster proglasio je u ponedjeljak "gaslighting" riječju godine, pojasnivši da ona odražava aktualno doba dezinformacija.

Američki izdavač rječnika Merriam-Webster proglasio je u ponedjeljak "gaslighting" riječju godine, pojasnivši da ona odražava aktualno doba dezinformacija.

Prema Merriam-Websteru, u godini 2022. zabilježen je porast od čak 1740 posto kada je posrijedi pretraživanje te riječi, koja potječe od naziva predstave iz 1938. “Gas Light”, čiji je autor Patrick Hamilton. Šest godina kasnije snimljen je i film “Gaslight” o čovjeku koji izluđuje svoju suprugu do te mjere da i sama počinje sumnjati u svoje misli i mentalnu stabilnost.

Američki rječnik definira ‘gaslighting’ kao “čin ili praksu grubog dovođenja nekoga u zabludu, posebno za vlastitu korist”.

Neki stručnjaci ‘gaslighting’ opisuju i kao manipulaciju izluđivanjem ili oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem zlostavljač manipulira opisima situacije kako bi žrtvu naveo da posumnja u vlastiti doživljaj stvarnosti.

“Posljednjih godina, s obzirom na golem porast kanala i tehnologija koje se koriste za obmanjivanje, ‘gaslighting’ je postala omiljena riječ za percepciju prijevare. Zbog toga je (vjerujte nam!) po našem izboru zaslužila svoje mjesto kao riječ godine,” pojasnili su urednici Merriam-Webstera.

Među ostalim riječima koje su ušle u uži izbor su “omicron”, prema slovu grčke abecede koje se koristi za imenovanje posebno zarazne varijante koronavirusa i “sentient”, riječ koju su korisnici pretraživali nakon što je Googleov inženjer Blake Lemoine za Washington Post rekao kako vjeruje da je jedan od Googleovih projekata umjetne inteligencije postigao razum. Nakon tog istupa Lemoine je suspendiran s posla.

Ostali su kandidati bili riječi oligarh, codify, LGBTQIA, loamy, raid i Queen Consort.

“Bonus bodovi (koji nemaju novčanu vrijednost) bit će dodijeljeni svakome onome tko uspije upotrijebiti sve ove riječi (i gaslighting) u jednoj rečenici”, stoji u tweetu uredništva Merriam-Webstera.

U drugome tweetu pojašnjava se da je Merriam-Websterova riječ godine “statistička mjera” izraza koji su korisnici tražili u rječniku tijekom prošle godine.

Ne propustite