Zašto će Dodik dobiti četvrtog delegata: Predstava za javnost i tajno glasanje

Bosna i Hercegovina
Zašto će Dodik dobiti četvrtog delegata: Predstava za javnost i tajno glasanje
Izbor delegata za Klub Srba u državnom Domu naroda se bliži, a dva dana pred odluku na sceni gledamo pokušaje izlaznih strategija stranaka i političara koji bi mogli ponijeti teret izvjesne odluke koja će značiti SNSD-ova četiri delegata od ukupno pet.

Izbor delegata za Klub Srba u državnom Domu naroda se bliži, a dva dana pred odluku na sceni gledamo pokušaje izlaznih strategija stranaka i političara koji bi mogli ponijeti teret izvjesne odluke koja će značiti SNSD-ova četiri delegata od ukupno pet.

Narodna skupština Republike Srpske je u srijedu trebala birati delegate, ali je sjednica pomjerena za četvrtak. Glasanje će biti tajno pa samim time javnost može samo vjerovati izjavama političara koga su podržali, a političkih papaka može biti bilo gdje.

Sedmicama unazad gledamo političku borbu, nadmudrivanje, prozivanja i svakojake napore da se onemogući četvrti delegat SNSD-u. Zašto?

Jer ukoliko bi Dodikova stranka imala četiri od pet delegata u Domu naroda, imala bi punu kontrolu nad procesima i došla bi u poziciju da odlučuje o svakom zakonu te se bez njih zakoni nikako ne bi mogli usvajati. Zbog toga se svi plaše Dodikovih blokada.

Sedmicama u javnom političkom prostoru gledamo kako Sarajevo priziva PDP i SDS u državnoj vlasti uz opravdanje da su te stranke, uslovno rečeno manje zlo od SNSD-a te da će biti kooperativnije za državu.

I iako su PDP i SDS, uz listu Nebojše Vukanovića gotovo marginalizirani u RS-u te nemaju ni teoretske šanse za vlast u tom entitetu, slušamo učestale poruke kako SNSD treba izbaciti iz državne vlasti.

Kadar Naše stranke Damir Arnaut sedmica se posvetio priči o izboru delegata za Klub Srba u državni Dom naroda te svakodnevno kritikuje Pokret za državu. Isticao je tako Arnaut teze kako će predstavnici tog pokreta Dodiku predati državu u ruke, ali je najviše kritika išlo na račun SDA.

I jasno je da SDA ima odgovornost u tom procesu, ali stanje na terenu i realpolitika su nešto drugačiji. Od pet zastupnika Pokreta za državu u NSRS-u dva su iz SDP-a, jedan iz SDA, jedan iz DF-a i jedan iz stranke Bh. zeleni.

Pokret za državu prvi put vodi svoju politiku, a ne onu koja se nužno diktira iz Sarajeva. Žele sa pet ruku u NSRS ostvariti konkretnu političku korist za povratnike. Međutim, nameće im se teret odgovornosti da će na taj način dodatno ojačati Dodika na državnom nivou.

Oni pak odgovaraju da nema razlike između Dodika i opozicije u RS-u te da oni koji žive u RS-u to najbolje znaju.

I onda dolazimo do raznoraznih predstava za javnost o tome kako niko ne želi Dodiku omogućiti četvrtog delegata, gledamo kojekakve pregovore, a ishod se već zna. Samo se vodi bitka za izlaznu strategiju i ko će dobiti etiketu izdajnika.

Čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković kaže da je vlast bez SNSD-a matematički moguća, ali bi bila nonsens, vjerovatno računajući da je SNSD odnio uvjerljivu pobjedu u RS-u, ali i na državnom nivou.

Lider SDP-a Nermin Nikšić nakon sastanka s opozicijom iz RS-a kaže kako DF i Bh. zeleni neće podržati kandidata opozicije, te kako će on razgovarati sa Osmorkom i HDZ-om kako bi vidjeli da li je realno očekivati izbacivanje SNSD-a iz vlasti na državnom nivou. Jasno je odmah da HDZ na tu opciju nikada neće pristati, a to zna i Nikšić, već kupuje vrijeme u procesu politizacije cijelog procesa.

SDA se nedavno oglasila samo uz tvrdnju da neće učiniti ništa da Dodiku omoguće četvrtog delegata.

DF je prvo poručio kako ce u ovom procesu pratiti SDP, a zatim je Željko Komšić prije nekoliko dana u Banjoj Luci kazao da je on prepustio lokalnom DF-u u RS-u slobodu da odluči. A slušajući ranije izjave DF-a, Bh. zelenih pa i Vojina Mijatovića koji kontroliše dvoje SDP-ovih zastupnika u NSRS jasno je da svoje glasove neće dati PDP-u niti SDS-u.

Na stolu je bila ponuda da ako PDP i SDS ne žele Dodiku dati četvrtog delegata, da oni podrže kandidata iz Pokreta za državu. To je odmah odbijeno.

Konačni scenarij kaže da će Pokret za državu vjerovatno dobiti djelić izvršne vlasti u RS-u, a da će Dodik dobiti četvrtog delegata u državnom Domu naroda. To je odavno jasno, odmah nakon izbora, samo se u međuvremenu tražila izlazna strategija i pokušaj prebacivanja krivice na nekog drugog.

I tako misle vjerovatno sve stranke Pokreta za državu, a toga je svjestan i Nikšić koji do zadnjeg pokušava igrati na neizvjesnost. I naravno Arnaut iz Naše stranke nije javno kritikovao ni Nikšića ni Konakovića koji su svjesni da je teško zaobići SNSD u datim okolnostima.

Odluka Pokreta za državu da ne podrži kandidata opozicije je samo njihova i oni su se svojim djelovanjem u tom entitetu izborili za to. Koliko će to koštati državu je drugo pitanje na koje im baš Sarajevo i nema pravo prebacivati.

U konačnici glasanje je tajno i ko garantuje da Dodik i među opozicijom u PDP-u ili SDS-u nema sigurne ruke, naročito one koje kontroliše Draško Stanivuković.

Ne propustite