OTIŠAO DA NAMJESTI ATLAS, PA DOŽIVIO MOŽDANI UDAR: Zbog kiropraktičara jedva je preživio, ako osjetite ovo, zovite hitnu

Porodica i zdravlje
OTIŠAO DA NAMJESTI ATLAS, PA DOŽIVIO MOŽDANI UDAR: Zbog kiropraktičara jedva je preživio, ako osjetite ovo, zovite hitnu
Jedan muškarac je nakon odlaska kod kiropraktičara doživeo moždani udar. Ovo su simptomi!

Jedan muškarac je nakon odlaska kod kiropraktičara doživeo moždani udar. Ovo su simptomi!

 Muškarac doživeo moždani udar zbog kiropraktičara 

Letos je vest da je jedan Beograđanin (58) preminuo nakon nameštanja prvog vratnog pršljena, poznatijeg kao atlasa kod jednog privatnog fizoterapeuta, tačnije kiropraktičara, uplašila i iznenadila mnoge. Naime, njemu je atlas bio polomljen.

Nestručni ljudi, jedan pogrešan potez ili način lečenja mogu da dovedu do ozbiljnijih psoledica, bolesti, a kao u ovom slučaju i do smrtnog ishoda. Pa tako, nedavno se još jedam muškarac požalio na neobične simptome nakon odlaska kod kiropraktičara. Naime, mušakrac po imenu Dorijon Novel objavio je na svom Tviter profilu vrlo zabrinajvajući vest, ali i upozorenje svim ljudima:

"Ako ikada pomislite da odete kod kiropraktičara, nemojte da mu dozvolite da manipuliše vašim vratom i okolnim nervima. Prošle nedelje, u 32. godini doživeo sam moždani udar kao posledicu nestručnog rada kiropraktičara", objavio je Dorijon, a zatim dodao da se nedelju dana hranio na infuziju, dok mu je lice trenutno i dalje ukočeno.


Kako je i sam napisao, prvi simptom koji je osetio bio je neravnoteža: "Osećao sam kao da sam pripit", rekao je Dorijon. Takođe, on je podelio ljudima i nekoliko korisnih saveta na šta treba da obrate pažnju i ukoliko ih primete da odmah pozovu htinu pomoć:

iznenadni gubitak ravnoteže
vid
neujednačeni osmeh
jačinu i stisak ruku
nejasan govor
"Naučio sam ovo na teži način. Svaki doktor kojeg sam upoznao dok sam se oporavljao u bolnici mi je tražio da mu obećam da više nikada neću da odem kod kiropraktičara", rekao je on za kraj.

"Atlas je prvi pršljen kičmenog stuba i vrlo je opasno baviti se manipulacijom atlasa. Svaki pršljen može u jednom trenutku života da se pomeri i izađe iz ležišta. To je prosto stvar starenja, raznih povreda, kada popuste ligamenti, ali svakako da manipulacija nije prvi način lečenja tih stanja", objasnila je jednom prilikom doktorka Tomanović Vujadinović, direktorka Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Kliničkog crntra Srbije.

Izvor: MONDO


 

Ne propustite