RAZVIJANJE RAKA ŽELUDCA: Kada su mučnina, gorušica i loše varenje znak teške bolesti

Porodica i zdravlje
RAZVIJANJE RAKA ŽELUDCA:  Kada su mučnina, gorušica i loše varenje znak teške bolesti
Iako se znaci raka želuca i GERB-a ponekad preklapaju i imaju neke slične faktore rizika, to su različite bolesti koje je potrebno liječiti, zbog čega je važno razlikovati simptome

Iako se znaci raka želuca i GERB-a ponekad preklapaju i imaju neke slične faktore rizika, to su različite bolesti koje je potrebno liječiti, zbog čega je važno razlikovati simptome


Rak želuca je svakako jedna od najtraumatičnijih dijagnoza koje osoba sklona probavnim problemima može dobiti. Međutim, često se simptomi kao što su mučnina, nadutost, žgaravica, rana sitost opravdano pripisuju životnim navikama ili GERB-u (gastroezofagealna refluksna bolest).

Bol u stomaku - GERB ili rak želuca?
Bol u stomaku je karakterističan simptom za veliki broj uzroka koji ga mogu uzrokovati. Od pogrešne ishrane, infekcija, nekih postojećih problematičnih gastrointestinalnih stanja, pa sve do malignih bolesti, spektar je širok. Može varirati od prilično blagih oblika boli do onih koji ozbiljno remete način života.

Bez hroničnog stanja, bol u trbuhu je uobičajena benigna, prolazna pojava i obično se liječi promjenama u ishrani, a ponekad i nekim lijekovima. Međutim, ako je bol u stomaku uporan, neobičan i ometa svakodnevne aktivnosti, najčešće, kažu istraživanja, to ukazuje na GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) ili nešto ozbiljnije poput raka želuca. Važno je razlikovati simptome koji nam govore da se radi o jednoj od navedenih bolesti.

Dr. Azhar Perwaiz, (Institut za digestivne i hepatobilijarne nauke, Medanta, Gurugram) objašnjava:

– Iako se simptomi ponekad preklapaju, rak želuca i GERB se razlikuju. Ukratko, prvo stanje se javlja kada se ćelije raka nekontrolisano razmnožavaju u određenoj regiji želuca, dok se GERB javlja kada se želučana kiselina vraća nazad iz želuca u jednjak. U suprotnom, neliječeni GERB može na kraju postati uzrok raka jednjaka i želuca.

Kada je povećan rizik za GERB, a kada za rak želuca
Prema riječima ljekara, ne postoji precizno definisan uzrok za nastanak karcinoma želuca, ali postoje faktori rizika koji mogu doprinijeti njegovom nastanku. To su prije svega:

pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola
gojaznost (metabolički sindrom, promjena u regulaciji inzulina, hormonska neravnoteža)
povećan unos slane hrane (sušena, dimljena, začinjena, jaka hrana)
S druge strane, GERB-u doprinose i sjedilački način života, alkohol, gojaznost, pušenje i nezdrava ishrana, ističe stručnjak.

Zašto je važno razlikovati simptome GERB-a od onih koji mogu ukazivati ​​na rak želuca
Ljekari upozoravaju da će pacijenti sa GERB-om prvenstveno imati simptome kao što su refluks kiseline, bol iza grudne kosti, osjećaj peckanja ili vrućine u grudima, mučnina, plinovi, povraćanje. Osoba sa kliničkom slikom i sumnjom na karcinom želuca će doživjeti gubitak apetita, značajan gubitak težine (otprilike 10 posto ukupne tjelesne težine), uporne bolove u gornjem dijelu abdomena, ponekad ponavljajuće povraćanje, ali i većinu navedenih simptoma koje doživljavaju pacijenti sa GERB-om.

Gubitak apetita i gubitak težine dva su najčešća simptoma koja ukazuju na rak želuca, dok su žgaravica, regurgitacija neprobavljene hrane i kiseline, knedla u grlu i bol u gornjem dijelu trbuha češći kod GERB-a.

Mogućnosti liječenja za obje bolesti
S obzirom da je GERB benigna bolest, određene promjene u načinu života kao što su kontrola tjelesne težine, izbjegavanje masne i začinjene hrane i lijekova mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Ponekad je na nama da li ćemo izbjeći teže oblike za koje je operacija često jedino rješenje.

U slučaju karcinoma želuca najbolje se liječi individualnim pristupom svakom pacijentu, a pod nadzorom multidisciplinarnog tima ljekara. Opcije liječenja zavise od stadijuma raka i su:

radikalna operacija
hemoterapije
radioterapija
imunoterapija

Ako se pojave alarmantni simptomi kao što su značajan gubitak težine, oticanje u gornjem dijelu abdomena, uporno povraćanje čak i nakon uzimanja lijekova ili nizak hemoglobin (anemija), potrebna je hitna medicinska konsultacija. Gastroskopija, CT abdomena i biopsija neke su od metoda za potvrdu dijagnoze raka želuca.

Ne propustite