AKO OVO OSJETITE KAD LEGNETE MORATE ODMAH PROVJERITI KRV: Običan simptom krije stanje od kojeg boluje većina ljudi

Porodica i zdravlje
AKO OVO OSJETITE KAD LEGNETE MORATE ODMAH PROVJERITI KRV: Običan simptom krije stanje od kojeg boluje većina ljudi
Simptom visokog holesterola javlja se noću, kada se najmanje nadate

Simptom visokog holesterola javlja se noću, kada se najmanje nadate

Ako ovo osjetite kada legnete, potrebno je ODMAH da provjerite krv: Jednostavan simptom krije stanje od kojeg većina ljudi boluje od Shutterstocka
Mnogi osjete efekte užurbanog i aktivnog dana tek kada navečer odu u krevet. Bilo da se radi o boli u nogama zbog "trčanja" ili napetosti u ramenima, neki simptomi mogu postati izraženiji kada se tijelo smiri i vi legnete da se odmorite.

Ali ako ikad primijetite ovaj naizgled bezopasan simptom noću, trebali biste testirati krv. Bol u nogama noću može biti znak da imate opasno visok holesterol.


Teško je odrediti da li je holesterol povišen na osnovu simptoma. Ali kako se lipoprotein niske gustine (LDL), također poznat kao "loš kolesterol", počinje nakupljati duž zidova krvnih žila (izazivajući ozbiljnu bolest zvanu ateroskleroza), to na kraju dovodi do sužavanja arterija. Ovo suženje ometa protok krvi, stvarajući stanje poznato kao bolest perifernih arterija (PAD).

Gusti mišići na stopalima i nogama prvi registruju ove promjene i iz njih zapravo pokreće alarm koji upozorava na opasnu situaciju.

- U početku, kako se arterije sužavaju, bol se javlja prvenstveno pri naporu, jer mišići brže ostaju bez kiseonika. Međutim, kako se stanje pogoršava, bolovi se javljaju noću, kada telo miruje - objasnio je britanski lekar Džef Foster i dodaje da se noću mogu osetiti i grčevi u stopalima.

Ljekari kažu da se PAD može manifestovati tokom dana kao jak bol koji bukvalno peče, bilo gde u nozi – od zadnjice do potkolenice, i to tokom hodanja.

- Ali kada se simptomi pojave noću, često se manifestuju kao grčevi u listovima, prstima, korenima prstiju, petama - kaže dr Daren Šnajder, direktor Centra za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju u Njujorku.

Schneider kaže da se ove bolne epizode obično mogu ublažiti postavljanjem nogu tako da krv teče do stopala, ali da svakako trebate napraviti analizu krvi i provjeriti nivo holesterola.

 

Izvor: Najžena.rs

Ne propustite