VELIKA MEĐUNARODNA AKCIJA: Da li je u Dubaiju uhapšen Edin Gačanin Tito?

Aktuelno
VELIKA MEĐUNARODNA AKCIJA: Da li je u Dubaiju uhapšen Edin Gačanin Tito?
,

Na zahtjev holandskog javnog tužilaštva (OM), u Dubaiju su uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su umiješani u veliku međunarodnu trgovinu drogom. Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) bit će upućen zahtjev za izručenje obojice osumnjičenih.

Jedan od uhapšenih je i državljanin BiH. Navodno je riječ u narkobosu Edinu Gačaninu Titi, piše Istraga.ba. Gačanin godinama živi u Dubaiju odakle kontrolira trgovinu kokainom.

Hapšenja su dio međunarodne operacije koju koordinira Europol.

Otkrio ga Sky
Četrdesetogodišnji bh. državljanin uhapšen je u Dubaiju u okviru velike međunarodne policijske akcije usmjerene protiv krijumčara kokaina. EUROPOL je saopćio da je tokom ove istrage uhapšeno ukupno 49 osumnjičenih. Njih su evropske policije i američka DEA označile "visokim metama" koje su formirale super kartel formirali ono što je poznato kao ‘super kartel’ koji je kontrolirao oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi.

Gačanin nije samo osumnjičen za uvoz velikih količina kokaina. On je također osumnjičen za (pripremanje) uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju lijekova stizale su preko luke Antverpen i imale su kompaniju u Holandiji kao krajnju destinaciju.

Osumnjičeni je vjerovatno imao važnu vodeću ulogu u uvozu zabranjene robe. Ovo uključuje seriju od približno 1.800 kilograma kokaina koji je uvezen preko luke Hamburg 2020. godine sa odredištem u Nizozemskoj.

Zbog poruka na Sky-u sumnja se i da je muškarac kao organizator, broker i finansijer umiješan u uvoz 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južnoafrička Republika) u Roterdam.

Međunarodna trgovina drogom
Drugi osumnjičeni je 37-godišnji muškarac holandske i marokanske nacionalnosti. Progoni ga Državno tužilaštvo Roterdama zbog uvoza hiljada kilograma kokaina u Holandiju 2020. i 2021. godine, učešća u kriminalnoj organizaciji, pranja velikih količina novca, službene korupcije i posjedovanja vatrenog oružja. Istraga o njemu počela je dešifrovanim porukama sa Sky aplikacije.

Riječ je o teškim krivičnim djelima koja ukazuju na međunarodnu trgovinu drogom iz uglavnom Južne Amerike preko luka Antverpen i Roterdam. Uhapšeni muškarac je osumnjičen za važnu koordinirajuću ulogu u uvozu kokaina. Bio je pod međunarodnom potjernicom od aprila 2022. godine i tražen je od strane svih zemalja članica Interpola.

Ne propustite