TURNIR IM JE BIO ZLATNA PRILIKA: Talibani su od Svjetskog prvenstva zaradili milione

Svijet
TURNIR IM JE BIO ZLATNA PRILIKA: Talibani su od Svjetskog prvenstva zaradili milione
-.

Talibani su zaradili milione na Svjetskom nogometnom prvenstvu osiguravajući građevinsku opremu za izgradnju stadiona u Kataru, tvrdi britanski The Telegraph.

Visoki talibanski dužnosnici koristili su novac koji su dobili za mirovne pregovore da bi kupili i zatim iznajmljivali strojeve za izgradnju infrastrukture tijekom proteklog desetljeća, tvrdi im izvor iz talibanskog ureda u Dohi.

Veliki kontingent talibanskog vodstva živio je u Dohi, glavnom gradu Katara, od 2013. nadalje, gdje su bili uključeni u dugotrajne mirovne pregovore s SAD-om i UN-om.

"Talibani su mnogo uložili u izgradnju svjetskog kupa i turnir im je bio zlatna patka. Plaćeni su milionima", tvrdi izvor koji je živio u Dohi u desetljeću prije talibanskog preuzimanja Afganistana 2021.

"Neki talibanski članovi imali su između šest i deset velikih strojeva u Dohi i zarađivali bi do 10.000 funti po stroju mjesečno."

Dva različita visoka talibanska izvora opisala su kako su dužnosnici tijekom mirovnih pregovora dobili unosne novčane naknade za život u zemlji, koje su zatim uložene u teške građevinske strojeve.

Telegraph piše da se podrazumijeva se da su katarske vlasti - uz odobrenje SAD-a i UN-a - članovima talibanskog političkog ureda u Dohi isplaćivale mjesečnu naknadu vrijednu tisuće funti kao dio napora da se olakšaju mirovni pregovori sa Zapadom. Gostujućim dužnosnicima osigurani su i luksuzna terenska vozila, besplatna zdravstvena skrb i redovita dostava hrane.

Telegraphu je rečeno da je novac isprva isplaćen u gotovini, a kasnije prebačen izravno na bankovne račune talibanskih dužnosnika, što je američkim i katarskim vlastima otežalo praćenje potrošnje.

Nema naznaka da su katarske vlasti počinile prekršaj ili bilo kakve umiješanosti u talibanske građevinske aranžmane, piše Telegraph.

Više izvora navodi da je talibanski posrednik koji živi u Dohi, Haji Ahmad Jan, bivši ministar nafte i rudnika u Afganistanu između 1996. i 2001., nadgledao iznajmljivanje strojeva građevinskim tvrtkama odgovornim za izgradnju stadiona i infrastrukture za Svjetsko prvenstvo. Telegraph ga je kontaktirao za komentar, ali još nije dobio odgovor.

"Bila je javna tajna u afganistanskoj ambasadi u Dohi da su talibanski pregovarački tim i politički ured bili dobro plaćeni od katarskog režima i da su te plaće uložili u građevinsku opremu za Svjetsko prvenstvo", kaže jedan bivši visoki afganistanski diplomat u Dohi.

"Talibanska mreža Haqqani čak je prikupljala novac i donacije od Afganistanaca koji su se nalazili u drugim arapskim državama i obećavala im je da će novac biti uložen u projekte svjetskog kupa u Kataru", dodaje Telegraph.

Navodne veze talibana s izgradnjom stadiona Svjetskog prvenstva, iako nisu neprimjerene ili nezakonite, postavljaju dodatna pitanja o turniru povezanom s brojnim kontroverzama i optužbama za zlostavljanje na radu.

Podsjetimo, pisalo se da je više od 6000 radnika migranata umrlo radeći na stadionima i infrastrukturi u Kataru, što nacionalna vlada niječe. Umjesto toga tvrdi se da su samo tri radnika na stadionu umrla tijekom 12 godina izgradnje.

Prisutnost talibana u Kataru traje više od desetljeća. Početkom 2010-ih mnogi visoki talibanski dužnosnici napustili su Afganistan te otišli u Katar, gdje je militante dočekao tadašnji emir zemlje, Hamad bin Khalifa al Thani, a bili su smješteni u male dvorce, piše Telegraph.

Ne propustite