Erdogan: Turska bi mogla popraviti odnose sa Sirijom

Svijet
Erdogan: Turska bi mogla popraviti odnose sa Sirijom
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju da ne isključuje mogućnost poboljšanja odnosa između Ankare i Damaska, kao i dijaloga s Kairom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju da ne isključuje mogućnost poboljšanja odnosa između Ankare i Damaska, kao i dijaloga s Kairom.

"On (egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi) bio je jako sretan zbog ovog sastanka, mi smo također bili sretni. Nadam se da će se proces (normalizacije odnosa između Turske i Egipta) nastaviti na nivou naših ministara. U sljedećem procesu, kao što je riješeno s Egiptom, može se riješiti i sa Sirijom. U politici nema mjesta vrijeđanju", rekao je na susretu s mladima u gradu Konya, koji je prenosila televizija TRT kanal.

Erdogan i egipatski predsjednik al-Sisi održali su prvi lični sastanak na marginama ceremonije otvaranja Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru 19. novembra. Dvojica predsjednika razmijenila su pozdrave i rukovali se.

Nakon Erdoganovih razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju 5. avgusta, turski mediji izvijestili su da Ankara razmatra moguću uspostavu izravnih kontakata između turskog i sirijskog lidera. Turske vlasti su ipak izajvile da takvi pregovori nisu planirani i da se kontakti između Ankare i Damaska ​​održavaju samo na razini specijalnih službi.

Nakon sastanka Evropske političke zajednice u Pragu 6. oktobra, Erdogan je rekao da ne postoje neposredni planovi njegovog ličnog susreta sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom. Do takvog susreta, po njegovim riječima, došlo bi čim za to sazrije vrijeme.

Turska je jedna od država koja se po početku sirijske revolucije oštro suprostila režimu Bashara al-Assada, također, odnosi između Egipta i Turske su se pogoršali nakon vojnog udara kojim je al-Sisi preuzeo vlast u Egiptu.

U Libiji su Egipat i Turska se našli na suprotnim stranama dajući podršku različitim frakcijama u građanskom ratu koji je uslijedio nakon rušenja Gadafija,prenosi Klix

Ne propustite