Erdogan o operacijama u Siriji i Iraku: Učinit ćemo Tursku sigurnom

Svijet
Erdogan o operacijama u Siriji i Iraku: Učinit ćemo Tursku sigurnom
.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan održao je govor u regiji Konya gdje se osvrnuo na pokretanje operacija protiv organizacija PKK i YPG na sjeveru Sirije i Iraka.

Na početku govora, turski predsjednik je izrazio saučešće porodicama vojnika koji su ubijeni na sjeveru Iraka u zoni turske operacije, a nakon toga je naglasio i važnost turskih vojnih aktivnosti.

"Ovim operacijama, korak po korak, odlučni smo da učinimo svaki centimetar naše zemlje sigurnim, počevši odmah iza granica", rekao je Erdogan.

Također, osim operacije u Siriji i Iraku, Erdogan je govorio i o energetskoj situaciji u Evropi, ali i u Turskoj.

"Dok se evropske zemlje pitaju kako će preživjeti zimu zbog energetske krize, hvala Allahu, mi ulazimo u zimu s olakšanjem", poručio je turski predsjednik.

Podsjetimo, Turska je 20. novembra pokrenula zračne napade na položaje pripadnika YPG i PKK organizacija na sjeveru Sirije, a sve nakon terorističkog napada u centru Istanbula.

Osim zračne operacije, predsjednik Turske je najavio i kopnenu operaciju u doglednom periodu.

"Naše operacije s avionima i dronovima su samo početak. Naša odlučnost da osiguramo svu našu južnu granicu sa adekvatnom sigurnom zonom je jača nego ikada prije. Dok nastavljamo sa zračnim napadima, obračunat ćemo se sa teroristima i kopnom u najpogodnije vrijeme za nas", poručio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Izvor:Klix

Ne propustite