Ovo je čovjek koji je preokrenuo tok rata u Ukrajini, i to uz pomoć Putinovog najbližeg saradnika

Svijet
Ovo je čovjek koji je preokrenuo tok rata u Ukrajini, i to uz pomoć Putinovog najbližeg saradnika
,

Tokom prvih mjeseci rata u Ukrajini, ruske snage uspjele su da zauzmu veći dio istoka i juga ove zemlje, brzim napredovanjem iz pravca Donbasa i Krima. Međutim situacija se preokrenula kada su Ukrajinci konačno dobili potrebnu količinu oružja, ali i obuke da uzvrate udarac. Čovjek koji praktično preokrenuo dosadašnji tok rata i u svoju biografiju upisao jedan od najvećih uspjeha ukrajinske vojske do sada - preuzimanje kontrole nad Hersonom, zove se Valerij Zalužnji, komandat Oružanih snaga Ukrajine. Upravo on izlazi na crtu "kasapinu iz Sirije", generalu Sergeju Surovikinu, koji je donio odluku o povlačenju Rusa iz Hersona.

Zbog ove pobjede, Ukrajinci slave Zalužnjog, kojeg još zovu i „gvozdeni general“.

Ovog čovjeka je čak i zamjenica ministra odbrane Hana Malijar u septembru izdvojila kao osobu koja će postati „heroj Ukrajine“. Osim što je zaslužan za učestvovanje u odbrani Kijeva na početku rata, on se još istakao na frontovima u Harkovu, Donjecku, Lugansku, kao i u Hersonu, piše nova.rs.

Ko je Zalužnji?

Rođen je u gradu Novograd-Volinski na zapadu Ukrajine. Diplomirao je na lokalnoj vojnoj školi 1993. godine i to samo dvije godine nakon što je Ukrajina proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza. Kasnije je upisao vojnu akademiju u Odesi, gdje je diplomirao 1997. godine.

Kada su krenuli sukobi na istoku Ukrajine 2014. godine, bio je raspoređen u istočni region Donbas.

Ukrajinska vojska je u to vrijeme izgubila dijelove teritorije od separatista koje podržava Rusija. Međutim, sada su se ukrajinske snage pregrupisale, izvojevale nekoliko pobjeda, a Zalužnji je stekao svoju reputaciju.

On je na svoju sadašnju dužnost imenovan u julu 2021. godine. General sa četiri zvjezdice prozvan je herojem, ali malo ljudi van vojnih krugova je ikad čulo njegov glas. Rijetko daje intervjue, a jedna njemu bliska osoba kaže da većinu vremena provodi u kasarnama.

Dva mjeseca prije nego što su ruske snage pokrenule invaziju 24. februara, Zalužnji je pripremao svoju vojsku za trenutak kada će doći do udara. Tajno, a ne odajući mnogo detalja čak ni sopstvenom ministarstvu odbrane, glavnokomandujući je raspoređivao pukove po sjeveru zemlje, prije svega oko Kijeva, postavljao artiljerijske baterije i sisteme protivvazdušne odbrane. Pokreti trupa su vršeni na takav način da je neprijatelj vjerovao da su još stacionirani u svojim bazama. Ta odluka je bila ključna i odlučujuća u spasavanju Ukrajine.

Zalužnji dosad nije preuzimao sve zasluge za ukrajinske uspjehe na bojnom polju. Društvene mreže je većinom koristio za hvaljenje kolega oficira, običnih vojnika i civila.

Posljednjih mjeseci počele su da kruže i glasine o navodnim napetostima između Zalužnjog i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Ankete pokazuju da je general takođe jedna od osoba kojoj Ukrajinci najviše vjeruju. Ipak, obojica tvrde, da su priče o njihovom neslaganju ruska dezinformacija namijenjena raspirivanju napetosti unutar vođstva u Kijevu.

Učenje od neprijatelja

Poštovanje ukrajinskih vojnih komandanata među stanovništvom je ogromno. Zalužnji je u septembru dao intervju za magazin Tajm u kojem je hvalio svog protivnika, ruskog načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova, što je nezamislivo, na primjer za jednog političara.

„Odgojen sam na ruskoj vojnoj doktrini i još uvijek mislim da se nauka o ratu nalazi u Rusiji. Učio sam od Gerasimova. Pročitao sam sve što je ikada napisao. On je jedan od najpametnijih ljudi, a moja očekivanja od njega su bila ogromna“, naveo je Zalužnji.

Kako sam priznaje, njega je obučavala Crvena armija. Ovo znanje o neprijatelju je bilo ključno i nešto što je ruska vojska pokazala da ne poseduje. Zalužnji je dao primer u magazinu Tajm.

Mjesecima prije invazije, general je identifikovao tri glavna pravca koja će Rusija koristiti za invaziju sa sjevera, preko sopstvene teritorije i Bjelorusije. Umjesto da se angažuje u ranim fazama invazije, on im je dozvolio da napreduju do prve odbrambene linije Kijeva, a zatim su izveli brze napade sa malim jedinicama na zadnjem dijelu i ka lancima snabdjevanja. Moskovske trupe su prekasno otkrile da stanovništvo nije na njihovoj strani.

Idol kolega

„Predivno je kada poznajete neprijatelja, kako on deluje i uz pomoć stranih partnera možete ih pogoditi u njihove slabe tačke“, rekao je Vitalij Markiv, oficir Ukrajinske nacionalne garde koji je učestvovao u kontraofanzivi kojom su oslobođeni dijelovi teritorije u Harkovu.

„Ovako djeluje vrhovni zapovednik Zalužni“, dodao je on.

Vještina Zalužnjog o prilagođavanju bojnom polju koje se brzo mijenja pokazala se u Harkovu. Tada su Zalužnji i njegovi generali iskoristili trenutak i u septembru su izveli munjeviti napad koji je ruske vojnike natjerao u bjekstvo i povlačenje iz Hersona.

„Upravo tako su se dogodili Harkov i Herson… To je oportunističko ratovanje,“ rekao je Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar odbrane i sadašnji vladin savjetnik za bezbjednost.

„Generalov stil zapovijedanja dopušta drugima da ostvare svoje sposobnosti i talente, dok u ruskoj vojsci samo jedna do dvije osobe donose odluke, a ostalima se kaže da šute“, istakao je on.

Ne propustite