STAVIM OVE KESE U ZAMRZIVAČ I BUDE MANJI RAČUN: Majstor joj otkrio kako štedi struju, svako može da to lako uradi

Praktična žena
STAVIM OVE KESE U ZAMRZIVAČ I BUDE MANJI RAČUN: Majstor joj otkrio kako štedi struju, svako može da to lako uradi
Kako uštedjeti struju u kući - kako učiniti da zamrzivač troši najmanje struje - savjet stručnjaka.

Kako uštedjeti struju u kući - kako učiniti da zamrzivač troši najmanje struje - savjet stručnjaka.


Uz vijesti o poskupljenju struje širom Evrope, raste i interesovanje za mogućnosti uštede struje, a domaćice zbrajaju koliko troši svaki uređaj u kući. Peći za grijanje obično imaju najveću potrošnju, ali i ostale kućne aparate treba racionalno koristiti.

Sam Willans, britanski majstor kućne štednje, kaže da zamrzivač najmanje troši kada je pravilno napunjen. S obzirom da je mnogo namirnica koje je sada dostupno u trgovinama i trgovinama tijekom cijele godine, mnoge porodice prestale su revnosno zamrzavati hranu za zimu. To znači da su šanse za uštedu izgubljene, jer u punoj sezoni - na primjer, paprike - koštaju mnogo manje od onoga što ćete platiti za njih, recimo, u martu kada ih želite pripremiti.


Međutim, ako niste u mogućnosti da kupujete velike količine hrane i njome punite zamrzivač, to još uvijek ne znači da on treba da "kipi" prazan, jer na taj način ne štedite struju. Dovoljno je napuniti vrećice običnom vodom i uredno spakovati u kutije, a zatim na police. Kada se voda zaledi, lako ih možete izvaditi iz kutija, koje potom možete koristiti na drugi način. Izbacite "paketiće" vode kad god imate višak hrane u kuhinji koja može izdržati smrzavanje.


Ne samo povrće i meso najčešće zamrzavamo. Zapamtite, mlijeko može ostati zamrznuto u frižideru tri mjeseca. Ako je punomasni, nećete ni primijetiti da je smrznut, samo ga ostavite da se polako odmrzne u frižideru. Jaja se mogu zamrznuti ako ih razbijete i odvojite bjelanjke i žumanca.

Voće treba zamrznuti na tacni, a ovako odvojene komade staviti u vrećicu. Svaki paket treba da bude što ravniji kako bi ga bilo lakše uredno staviti u zamrzivač.

Pokušajte da vrata zamrzivača budu što manje otvorena. Stoga redovno rotirajte hranu tako da bliže otvoru budu namirnice kojima je istekao rok trajanja.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite