RAT UŽIVO: Rusi i dalje bombarduju centralne i južne dijelove Ukrajine

Svijet
RAT UŽIVO: Rusi i dalje bombarduju centralne i južne dijelove Ukrajine
Danas je 276. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu

Danas je 276. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu

16:34 Devet ruskih ratnih zarobljenika oslobođeno je danas u sklopu razmjene s Ukrajinom, izvijestile su ruske novinske agencije pozivajući se na ministarstvo odbrane.

"Devet ruskih vojnika koji su bili u životnoj opasnosti u zarobljeništvu vraćeno je s teritorija pod kontrolom režima u Kijevu", navodi se u priopćenju ministarstva. Nejasno je koliko ih je pušteno s ukrajinske strane, ako ih je uopće bilo.

15:57 Bombardovanje se danas nastavlja u dijelovima Ukrajine, a zabilježeni su udari u južnim regijama.


Vlasti u Dnjepru, u središtu zemlje, priopćile su da infrastruktura nije oštećena u današnjim udarima, ali bez obzira na to može doći do nestanka struje.

U međuvremenu, iz južnog grada Nikopolja izvijestili su o brojnim napadima granatama.

Guverner regije rekao je da je tokom noći oko šezdeset projektila ispaljeno na Nikopolj i susjedni grad Marhanets. Nema izvještaja o žrtvama.

15:15 "Rusija je pogodila stambene zgrade u Dnjepru. Teroristi ne dopuštaju ljudima da mirno provedu vikend", napisao je ukrajinski zastupnik Oleksej Gončarenko na Twitteru.


14:56 Nakon intenzivnih ruskih napada bez struje su i dalje deseci hiljada stanovnika ukrajinske prijestolnice Kijeva, javljaju lokalne vlasti.

14:18 Evropski čelnici izrazili su potporu Ukrajini u povodu 90. godišnjice gladomora, masovne gladi koju je 1930-ih namjerno izazvao Staljin. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da će se njegov narod oduprijeti ruskim napadima, koji redovito izazivaju prekide u opskrbi strujom i vodom.

"Ukrajinci su doživjeli zaista strašne stvari. Ali unatoč svemu, sačuvali su sposobnost da ne budu poslušni i ljubav prema slobodi. Prije su nas htjeli uništiti glađu, danas mrakom i hladnoćom", rekao je Zelenski. "Ne može nas se slomiti", poručio je.


Nekoliko europskih čelnika posjetilo je danas Kijev radi obilježavanja gladomora koji Ukrajina smatra genocidom.

13:48 Struja je vraćena u grad Herson na jugu Ukrajine nakon što je ranije ovog mjeseca oslobođen od ruske okupacije, objavio je zamjenik predstojnika ureda predsjednika Kirilo Timošenko.

13:12 Deseci hiljada ljudi u glavnom gradu Ukrajine ostali su bez struje, unatoč tome što je opskrba vodom u potpunosti obnovljena.

Zelenski je ranije rekao da je oko šest miliona Ukrajinaca još bez struje nakon nemilosrdnog ruskog bombardiranja.

12:24 Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, obećao je da će ovaj vojni savez biti uz Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Govoreći uoči ministarskog sastanka u Bukureštu, rekao je da Putin ne uspijeva u Ukrajini postići što je želio te da je zbog toga sve brutalniji. "Valovi raketnih napada na gradove i civilnu infrastrukturu. Uskraćivanje Ukrajincima grijanja, svjetla i hrane. Ovo je užasan početak zime za Ukrajinu", kaže.

11:38 Rusija će platiti za glad u Ukrajini u vrijeme sovjetske ere kada su, tokom zime 1932.-33., umrli milionii Ukrajinaca i za svoje postupke u sadašnjem ratu u Ukrajini, rekao je šef ureda ukrajinskog predsjednika.

10.35 Više od 500 Rusa eliminirano u Ukrajini u jednom danu, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.


09.35 U sjeni ruskih masovnih raketnih napada na ukrajinske gradove, u skoro potpunoj medijskoj blokadi, odvija se bitka za Kinburnski poluotok koji se nalazi na južnom dijelu ušća Dnjepra u Crno more.


Kinburnski poluotok je vrlo rijetko naseljen, a najveći dio potpada pod nacionalni park Biloberežja Svjatoslava. Kako nema većih naselja, jedini izvor informacija izvještaji su zaraćenih strana. A one šute.

Još 15. novembra ruski su mediji objavili da su Ukrajinci zauzeli selo Herojske kroz koje prolaze sve ceste prema poluotoku. Jedino što se pouzdano zna je da preko Dnjeparskog zaljeva prema poluotoku i nazad svakodnevno prelaze stotine ukrajinskih plovila.

08.35 Oružane snage Ukrajine odbile su napade neprijatelja kod 8 naselja, javlja Glavni stožer vojske Ukrajine.


08.00 Kremlj očekuje da će nepovratni gubici među mobiliziranim doseći 100.000 ljudi.

Rusko izdanje "Vazhnye istorii" uz pozivanje na dva izvora, od kojih je jedan blizak FSB-u, a drugi Generalštabu Oružanih snaga Rusije piše da rukovodstvo Ruske Federacije razumije da intenziviranje neprijateljstava u proljeće uključuje velike gubitke.

"Do proljeća iduće godine gubici među poginulima i ranjenima mogli bi iznositi oko 100.000. Ali to nikoga ne plaši: njih će zamijeniti vojni obveznici", citira izdanje izvor blizak FSB-u. Izvor blizak ruskom Generalštabu također je sa izdanjem podijelio prognozu Kremlja prema kojoj će gubici u Ukrajini iznositi oko 100.000, uglavnom mobilisanih. Izvor je rekao da do proljeća iduće godine Ministarstvo odbrane Ruske Federacije planira obučiti 120.000 vojnih obveznika koji mogu biti poslati u Ukrajinu kako bi nadoknadili gubitke među mobilisanim. Zapravo, zbog toga, prema njegovim rečima, Putin ne ukida ukaz o delimičnoj mobilizaciji.

07.00 Rusija vjerovatno uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarjelih nuklearnih krstarećih projektila i potom ih ispaljuje na Ukrajinu, objavila je britanska vojna obavještajna služba.

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je da slike iz otvorenih izvora informacija pokazuju olupinu krstarećeg projektila lansiranog iz zraka na Ukrajinu, koji je izgleda kao da je projektil iz 1980-ih koji je bio naoružan nuklearnom bojevom glavom. Ministarstvo je dodalo da je bojeva glava vjerovatno zamijenjena balastom.

Takav projektil će izazvati štetu kinetičkom energijom projektila i nepotrošenim gorivom, međutim, malo je vjerovatno da će postići pouzdane učinke protiv planiranih ciljeva, dodalo je ministarstvo u svom dnevnom biltenu obavještajnih podataka objavljenom na Twitteru.

"Kakva god bila ruska namjera, ova improvizacija naglašava razinu iscrpljenosti ruskih zaliha projektila dugog dometa", poručili su iz ministarstva.

Ne propustite