Putin pozvao majke poginulih vojnika, kaže da “dijeli njihovu bol”

Aktuelno
Putin pozvao majke poginulih vojnika, kaže da “dijeli njihovu bol”
Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se s majkama ruskih vojnika koji su poginuli ratujući u Ukrajini i rekao im da "dijeli njihovu bol".

Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se s majkama ruskih vojnika koji su poginuli ratujući u Ukrajini i rekao im da "dijeli njihovu bol".

Putin se sastao sa 17 ožalošćenih žena u svojoj rezidenciji u Novom Ogorjevu uoči Majčinog dana koji se u Rusiji obilježava u nedjelju.

Na unaprijed snimljenom materijlu, prikazane su majke kako sjede na dugačkom stolu s čajem, kolačima i zdjelom bobičastog voća. Putin koji je bio pozicioniran u sredini stola rekao im je da on i rusko vodstvo razumiju kroz što njihove obitelji prolaze. “Želio bih da to znate, da ja osobno, ali i cijelo rukovodstvo države dijelimo vašu bol”, poručio je majkama.

“Razumijemo da ništa ne može zamijeniti gubitak sina, pogotovo za majku. Dijelimo ovu bol.”

Kruže izvješća da su žene posebno odabrane, a Guardian tvrdi da je potvrdio identitete najmanje triju majki.

Publikacija je označila da niti jedna od majki odabranih za sastanak licem u lice nije bila protiv rata i da su čak pokušale javno suzbiti zabrinutost zbog regrutacije.

Majke diljem Rusije javno su izrazile svoj bijes i zabrinutost zbog nedostatka obuke i odgovarajućeg oružja za svoje sinove prije nego što budu poslani u ratnu zonu. Ali predsjednik Putin ustvrdio je da je bilo “svakakvih krivotvorina, obmana, laži” i da je to jedan od razloga zašto je organiziran sastanak sa ženama.

“Jasno je da je život kompliciraniji i raznovrsniji od onoga što se prikazuje na TV ekranima pa čak i na internetu – tu se ne može vjerovati baš ničemu, ima puno raznih neistina, obmana, laži”, rekao je.

„Zato smo se okupili, zato sam predložio ovaj sastanak, jer sam vas htio saslušati iz prve ruke.”

Ruski predsjednik pokrenuo je invaziju na susjednu zemlju prije devet mjeseci, ali njegove trupe na prvoj liniji posljednjih se tjedana bore svladati prkosne ukrajinske snage uz teške gubitke i povlačenje iz posljednjeg grada koji su držali.

Kremlj je posljednji put objavio broj mrtvih krajem rujna, tvrdeći da je od 24. veljače ubijeno 5.937 ruskih vojnika. Međutim, međunarodne procjene pokazuju da su i Rusija i Ukrajina izgubile po najmanje 100.000 vojnika u ratu, piše SkyNews.

Ne propustite