Kombinacija cimeta i meda: Šta bi sve mogla da donese našem organizmu

Porodica i zdravlje
Kombinacija cimeta i meda: Šta bi sve mogla da donese našem organizmu
Ako budete svakodnevno koristili cimet i med primijetićete mnogobrojne benefite koje imaju na vaš organizam.

Ako budete svakodnevno koristili cimet i med primijetićete mnogobrojne benefite koje imaju na vaš organizam.

Cimet, jedna je od najaromatičnijih začinskih biljaka. On ne samo da daje odličan ukus hrani, već se u tradicionalnoj medicini koristi i kod osoba koje imaju probleme sa viškom kilograma. Posebno je dobar u kombinaciji sa medom jer se vjeruje da njihovo svakodnevno konzumiranje može produžiti život.

Evo na šta sve utiče ovaj magičan miks – cimet i med:

Prehlada

Oni koji pate od uobičajene ili teške prehlade trebalo bi uzeti jednu kašiku meda pomešanu sa 1/4 kašičice cimeta u prahu jednom dnevno tokom tri dana. Na ovaj način ćete se riješiti hroničnog kašlja, prehlade i bolova u sinusima.

Imunitet
Svakodnevno korištenje meda i cimeta jača imunitet i štiti tijelo od bakterija i virusa. Med sadrži različite vitamine i veliku količinu gvožđa. Konstantna upotreba meda i cimeta jača bijela krvna zrnca koja se potom uspješnije bore protiv bakterija i virusa.

Probavne smetnje
Cimet u prahu pomiješajte sa dvije kašike meda i pojedite prije jela. Na taj način ćete moći svariti i najteža jela.

Srce i kardiovaskularni sistem
Napravite smjesu od meda i cimeta u prahu i namažite na hleb. Ovaj obrok možete jesti svakodnevno za doručak. Smanjuje holesterol i sprječava srčani udar. Osobe koje su već imale srčani udar bi trebalo da praktikuju ovu kombinaciju jer će pomoći spriječiti sljedeći napad.

Redovna upotreba ove kombinacije smanjuje gubitak daha i reguliše otkucaje srca. Kod osoba starije dobi, arterije i vene gube fleksibilnost pa može doći do začepljenja. Ova kombinacija meda i cimeta će pozitivno uticati na vene i arterije.

Holesterol

Pomiješajte dve kašike meda i tri kašičice cimeta u prahu sa 470ml vode. Ovaj napitak će smanjiti nivo holesterola. Dokazano je da pacijenti koji su redovno pili ovaj napitak barem 3 puta dnevno, nakon nekog vremena nisu imali problema sa visokim holesterolom.

Umor
Pomiješajte pola kašike meda i pola kašičice cimeta u čaši vode. Popijte u popodnevnim satima kada najčešće osjećate umor. Svakodnevno konzumiranje ovog napitka će povećati vitalnost u roku sedam dana.

Artritis
Dodajte dve kašike meda u jednu šoljicu vruće vode i jednu kašičicu cimeta u prahu. Ukoliko ovaj napitak redovno pijete, čak i hronični artritis može biti izliječen. Jedno istraživanje je pokazalo da se bolesnici pomoću ovog napitka mogu osloboditi od boli za mjesec dana.

Urinarne infekcije

Pomiješajte dvije kašičiče cimeta u prahu, jednu kašiku meda u čašu mlake vode i popijte. To uništava bakterije u urinarnom traktu.

Gubitak kose

Oni koji pate od gubitka kose trebalo bi da pomiješate jednu kašičicu maslinovog ulja, jednu kašiku meda i jednu kašičicu cimeta u prahu. Nanesite smjesu na teme i držite 15 minuta, potom operite kosu.

Loš dah

Pomiješajte 1 kašičicu meda i 1 kašičicu cimeta u prahu sa toplom vodom. Svako jutro isperite usnu duplju pa će vaš dah biti svjež tokom cijelog dana.

Ubod insekata
Pomiješajte jednu kašiku meda i dvije kašike mlake vode. Dodajte jednu kašičicu cimeta u prahu, napravite smesu i umasirajte na ubodene dijelove. Dokazano je da se bol smanjuje u roku od dva minuta.

Ne propustite