NEPEČENA SARAJEVSKA TORTA: Nikad jednostavniji recept, a bukvalno se topi ustima

Praktična žena
NEPEČENA SARAJEVSKA TORTA: Nikad jednostavniji recept, a bukvalno se topi ustima
Sarajevska torta je puna čokolade i topi se sa svakim zalogajem, a što je najbolje, ne mora se peći. Upalit će i onima koji nemaju puno iskustva, a sigurno će vas svi pitati za recept.

Sarajevska torta je puna čokolade i topi se sa svakim zalogajem, a što je najbolje, ne mora se peći. Upalit će i onima koji nemaju puno iskustva, a sigurno će vas svi pitati za recept.

Sastojci:

1 pakovanje latica ruže
1,5 l mlijeka
5 jaja
800 g šećera
12 kašika brašna
350 g čokolade za kuvanje
500 g mljevenih oraha
4 kesice vanilin šećera
1 rendana kora limuna

Za glazuru:

100 g čokolade za kuhanje
1/2 šolje mlijeka
1/2 šolje šećera
1/2 margarina

Priprema:

Bjelanjke umutiti sa 800 g šećera da se šećer razbije, a kada se zgusne dodati žumanca i još malo umutiti. U posebnoj posudi pomješati 12 kašika brašna sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka provriti. U umućena jaja sipajte prosejano brašno, dobro promješajte da se sjedini. Kada mlijeko provri, sklonite ga sa vatre i pjenjačom izmiksajte smjesu od jaja i brašna, dobro promješajte i vratite na tihu vatru, pa uz stalno mješanje kuhajte gustu pavlaku. U vruću kremu dodajte 300 g čokolade za kuhanje i miješajte dok se lijepo ne otopi. Ostavite da se potpuno ohladi, povremeno mješajući. U ohlađenu kremu dodati 500 gr mljevenih oraha, 4 vanilin šećera i rendanu koricu jednog limuna. Tanko filovati kore, pa poređati jednu na drugu, nežno pritiskajući. Prelijte glazurom koju treba otopiti na pari.

 

Izvor: Stil.kurir.rs

Ne propustite