Je li Bojan Vujić ambasador Bosne i Hercegovine ili Srbije u SAD-u?

Bosna i Hercegovina
Je li Bojan Vujić ambasador Bosne i Hercegovine ili Srbije u SAD-u?
Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Bojan Vujić u svom nedavnom intervjuu za The Washington Diplomat iznio je niz kontroverznih izjava.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Bojan Vujić u svom nedavnom intervjuu za The Washington Diplomat iznio je niz kontroverznih izjava.

U svojoj "borbi za poštovanje", kako je rekao, Vujić je ukazao da očigledno ne poštuje naciju kojoj treba da služi i bosansko-američku zajedinicu koju je zanemario tokom svog mandata, upozorili su iz Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) iz kojeg navode da je jasno da Vujićeve izjave "jasno pokazuju da je odan samo Miloradu Dodiku, bivšem članu Predsjedništva BiH, koji ga je imenovao 2019. godine".

Vujić u intervjuu navodi da su "Srbi i Hrvati marginalizirani u Ministarstvu vanjskih poslova", što je izjava koja je u direktnoj suprotnosti sa načinom na koji funkcioniše bosanskohercegovačka državna vlast.

"Vujić je imenovan za ambasadora u Vašingtonu, najvažniju diplomatsku funkciju na svijetu, upravo zato što je etnički bosanski Srbin koji ima povjerenje Milorada Dodika, a ne zato što je bio uspješan teniser ili vrsni diplomata. Pa kako je onda marginaliziran, ako se zna da marginalizirani ljudi nemaju priliku da služe na najvažnijoj ambasadorskoj poziciji u svijetu, bez obzira iz koje zemlje dolaze.


Autor intervjua je zaključio da je Vujićev najveći uspjeh to što je poznat kao jedini ambasador u Vašingtonu koji se otvoreno buni protiv sopstvenog ministra vanjskih poslova. Vujić redovno povezuje ministricu vanjskih poslova dr. Biseru Turković s ekstremistima i navodi da njena stranka želi muslimansku zemlju. To je izjava koja ukazuje na Vujićeve islamofobne i racističke stavove", navode iz KBSA.

Činjenica je da su Bošnjaci na prošlim izborima većinom glasali za građanske stranke, podsjećaju iz KBSA, ističući da je, s druge strane, "separatistički par, Milorad Dodik i Željka Cvijanović ponovo stupio na vlast, samo zamijenivši mjesta".

"Najšokantnija Vujićeva izjava u čitavom intervjuu je: 'Srbija je kasnije bila na udaru NATO-a, kada nas je bombardovalo 19 zemalja'. Upotreba riječi  'nas', kada se govori o Srbiji, jasno pokazuje kome je Vujić odan. Čini se da ambasador Vujić sebe ne vidi kao ambasadora Bosne i Hercegovine, već Srbije.


Podsjetimo, intervencija NATO-a na bivšu Jugoslaviju (u to vrijeme Srbija i Crna Gora) dogodila se nakon što je Srbija etnički očistila više od milion i po Albanaca sa Kosova. Nekoliko godina ranije, slična vojna akcija NATO-a poduzeta je protiv Vojske bosanskih Srba u Bosni i Hercegovini nakon 4 godine agresije, silovanja, ubijanja žena, djece i staraca i etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata. Takav pohod vojske bosanskih Srba je kulminirao genocidom nad dječacima i muškarcima muslimanima u Srebrenici 1995. godine. Kao počinioce genocida Haški sud je označio tzv. vojsku RS i Policiju RS, koja nažalost pod tim imenom postoji i danas", ističu iz KBSA.

Vujić, dodaju, nastavlja svoje islamofobne stavove kada kaže: "Kada sam bio trener Davis Cupa za BiH od 2004. do 2009. godine, uvijek su mi govorili da ću imati problema ako ne stavim više muslimana u tim". Opet, Vujić koristi izraz musliman umjesto Bošnjak kada imenuje najbrojniiji konstitutivni narod u BiH, slijedeći ono što njegov šef Dodik redovno radi. Naime, Dodik već duže vrijeme koristi opasni narativ u kojem Bošnjake isključivo naziva muslimanima, što ima opasnu pozadinu.

"Iako je ova izjava sama po sebi zapaljiva i uvredljiva za ovaj segment BiH populacije, ona vrijeđa i inteligenciju – jer, zašto bi 'ekstremni muslimani' izabrali Vujića, bosanskog Srbina, na mjesto selektora Davis Cup reprezentacije u tenisu? Učinit ćemo Vujiću uslugu i podijeliti njegovu zabrinutost s Teniskim savezom Bosne i Hercegovine i pozvati ih da odgovore na ove optužbe", poručuju iz KBSA.

"Važno je istaći da je fotografija za intervju slikana ispred krivog zahrđalog znaka za parking ispred bosanskohercegovačke ambasade, što jasno ukazuje nepoštovanje prema zemlji koju predstavlja. Opšte je poznato da je Vujić 11. jula odbio spustiti zastavu na bosanskohercegovačkoj ambasadi, odbijajući odati počast žrtvama genocida u Srebrenici. Također je držao istrošenu i pocijepanu zastavu Bosne i Hercegovine ispred ambasade sve dok je jedan službenik, koji poštuje svoju državu, nije po svojoj volji zamijenio.

Pokušavajući da diskredituje državu koju predstavlja, ambassador Vujić je degradirao vlastiti integritet u očima američke javnosti, institucija s kojima sarađuje te kolega diplomata s kojima se druži. S toga sugerišemo ambasadoru Vujiću da svoju 'borbu' treba
preusmjeriti ka poštovanju zemlje koju predstavlja uz uvažavanje svih njenih građana", zaključili su iz Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Ne propustite