Scholz poručio kako je "postalo očito da Rusija više ne može pobjeđivati na bojnom polju", Macron najavio kako će se uskoro čuti s Putinom

Svijet
Scholz poručio kako je "postalo očito da Rusija više ne može pobjeđivati na bojnom polju", Macron najavio kako će se uskoro čuti s Putinom
.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "više ne može pobjeđivati na bojnom polju, to postaje očito", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ciparskim predsjednikom Nikosom Anastasiadisom u Berlinu, Scholz je pozvao na trenutni prekid ruskog "terora bombardiranja civilnog stanovništva".

"To što Rusija tjednima baca bombe na civilnu infrastrukturu u Ukrajini nije samo nepodnošljivo, već je i očito kršenje međunarodnog prava", rekao je Scholz.

Kancelar je također rekao da su postupci Rusije još jednom pokazali "koliko je Putin nemilosrdan" u ratu koji je započeo prije devet mjeseci.

"Zato moj apel Putinu ostaje: prestanite s besmislenim ubijanjem, potpuno povucite svoje trupe iz Ukrajine i pristanite na mirovne pregovore s Ukrajinom", rekao je Scholz.

Podsjetimo, Rusija pak tvrdi kako je Ukrajina ta koja odbija pregovore.

U međuvremenu, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je pak da želi uskoro ponovno razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. "Namjeravam imati izravan kontakt s njim sljedećih dana", rekao je Macron novinarima u Parizu.

Prema Macronovim riječima razgovarat će o "civilnoj nuklearnoj energiji" i nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Izvor:advance

Ne propustite