Dodik se ponovo požalio Vučiću: “RS je ugrožena, a BiH noćna mora”

Bosna i Hercegovina
Dodik se ponovo požalio Vučiću: “RS je ugrožena, a BiH noćna mora”
.

Prva službena posjeta Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republike Srpske i Željke Cvijanović, predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon preuzimanja dužnosti, bio je Beograd. S predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali su o nastavku saradnje Srbije i Republike Srpske i to prije svega u oblasti infrastrukture.

No, očekuju i napredak ranije dogovorenih projekata za čiju realizaciju je potrebna saglasnost institucija države. Tako se, očekivano ili ne, Milorad Dodik ponovno požalio kako mu je Bosna i Hercegovina velika mora.

U dobrom raspoloženju, Dodik i Cvijanović jutros prekoputa dobro poznatog sagovornika, Aleksandra Vučića. Uobičajene su bile i teme. Saradnja, autoputevi, zajednička spomen-obilježja. Ali i projekti koji su predmet spora pred Ustavnim sudom BiH, ili prethodno nisu dobili zeleno svjetlo Predsjedništva BiH.

“Razgovarali smo i o Trebinju, aerodromu i o Buk Bijeli i nadam se da će ljudi iz Republike Srpske uspeti da pronađu zajednički jezik i sa institucijama u BiH i da konačno možemo da krenemo u velike investicije”, rekao je nakon sastanka Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Ponovo se Milorad Dodik požalio kako “političko Sarajevo”, kako kaže, blokira napredak Republike Srpske, od gasovoda, aerodroma do brze ceste za Beograd. No, uz sve izazove, dobio je obećanje da Srbija ostaje privržena ranijim dogovorima.

“Smatram da je važno da predsjednik Srbije zna da je Republika Srpska ugrožena sa stanovišta njenih ustavnih prava u Bosni i Hercegovini, da je to skrnavljeno oduzimanjem preko 83 nadležnosti, da mi osjećamo tamo da je Bosna i Hercegovina velika naša mora”, konstatovao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Očekivati je da će Dodikova nasljednica u Predsjedništvu BiH, Željka Cvijanović, na dnevni red ponovo vratiti pitanja koja su prethodno odbacili Šefik Džaferović i Željko Komšić.

“Željela bih da iz jedne faze u kojoj imamo jedan svađalački odnos u okviru BiH prema vanjskom svijetu i prema našem okruženju konačno počnemo da izlazimo na onaj put da sagledavamo benefite i koristi od realizacije određenih projekata a ne da oni služe samo kao način blokiranja”, istakla je Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

Dva člana Predsjedništva, Bećirović i Komšić nakon preuzimanja mandata, između ostalog, poručili su da su sa spremni na saradnje, ali uz međusobno poštovanje institucija država.

“Država BiH i njene institucije sigurno će biti pouzdani regionalni partner svima onima koji žele mir, ekonomski i svaki drugi društveni razvoj kroz relevantne međunarodne sporazume koje smo potpisali u proteklom periodu”, kazao je 16. novembra Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

A Milorad Dodik, s druge strane, nedavno je zaprijetio kako će Republika Srpska, gdje bude u mogućnosti, blokirati razvojne projekte u Federaciji BiH.

Izvor:N1

Ne propustite