Putin zaprijetio ozbiljnim posljedicama: Evo šta je razljutilo ruskog lidera

Svijet
Putin zaprijetio ozbiljnim posljedicama: Evo šta je razljutilo ruskog lidera
.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas na ozbiljne posljedice po globalno energetsko tržište ako Zapad uvede ograničenje cijena ruske nafte.

U saopštenju iz Kremlja navodi se da je Putin telefonski razgovarao sa iračkim premijerom Mohammedom Shia Al-Sudanijem i čestitao mu na preuzimanju dužnosti.

Iako su u fokusu razgovora bili izgledi za proširenje bilateralnih trgovinskih i ekonomskih veza, obje strane su "pohvalile zajednički rad Rusije i Iraka u okviru organizacije OPEC+, koji omogućava da se osigura stabilnost svjetskog tržišta nafte", javlja Anadolija.

Razgovaralo se i o pokušajima Zapada da ograniči cijenu ruske nafte, navodi se u saopštenju, te dodaje da je Putin naglasio da su "takve akcije suprotne tržišnim principima i da će vrlo vjerovatno rezultirati ozbiljnim posljedicama po globalno energetsko tržište".

Evropska unija do sada nije uspjela postići dogovor o ograničavanju cijena ruske nafte, a Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, rekla je u četvrtak da članice rade "punom parom" na devetom paketu sankcija protiv Rusije i da će vrlo brzo odobriti globalno ograničenje cijena ruske nafte s G7 i drugim velikim partnerima.

"Nećemo mirovati dok Ukrajina ne pobijedi Putina i njegov nezakoniti i varvarski rat", izjavila je Von der Leyen.

Izvor:Oslobodjenje

Ne propustite