RAT U UKRAJINI, 274. DAN: Novi intenzivni raketni napadi na energetsku infrastrukturu potvrđuju da je ruski cilj ostaviti Ukrajinu "u mraku" pred nadolazeću zimu

Svijet
RAT U UKRAJINI, 274. DAN: Novi intenzivni raketni napadi na energetsku infrastrukturu potvrđuju da je ruski cilj ostaviti Ukrajinu "u mraku" pred nadolazeću zimu
Ruske snage jučer su ponovno izvele veliki raketni udar na ukrajinsku energetsku infrastrukturu diljem zemlje. Iako ukrajinske snage tvrde da su oborile veliku većinu raketa došlo je do novih problema pri opskrbi strujom. Prema zadnjim informacijama najmanje sedmero civila je ubijeno u napadima.

Ruske snage jučer su ponovno izvele veliki raketni udar na ukrajinsku energetsku infrastrukturu diljem zemlje. Iako ukrajinske snage tvrde da su oborile veliku većinu raketa došlo je do novih problema pri opskrbi strujom. Prema zadnjim informacijama najmanje sedmero civila je ubijeno u napadima, piše Advance.hr.

Raketni udar još jednom potvrđuje da je ovo ruska taktika koja ima za cilj maksimalno oslabiti Ukrajinu pred nadolazeću zimu koja s prvim snijegom u brojnim dijelovima Ukrajine već počinje.

Aktualno:

• Ukrajinske snage oborile su 51 od ukupno 67 ruskih krstarećih raketa koje su lansirane u srijedu na Ukrajinu, rekao je vrhovni general ukrajinske vojske Valerij Zalužni, nakon intenzivnih napada koji su onesposobili postrojenja za proizvodnju električne energije. Poručio je da je samo na Kijev ispaljeno 30 raketa, dodajući da ih je 20 oboreno.

Jučer je bio još jedan dan vrlo intenzivnih ruskih raketnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu što je rezultiralo nestankom struje u velikim dijelovima zemlje, no kasnije tijekom dana struja se počela polako vraćati.

• Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je nakon ruskih napada diljem zemlje da su Ukrajinci "neslomljivi". Ukrajina će obnoviti infrastrukturu oštećenu današnjim napadima i "proći kroz sve ovo", rekao je u video obraćanju objavljenom na Telegramu. "Danas je Europski parlament priznao Rusiju kao terorističku državu... A onda je Rusija dokazala da je sve to istina upotrijebivši 67 projektila protiv naše infrastrukture, naše energetske mreže i običnih ljudi", rekao je.

• Šef ukrajinskog predsjedničkog ureda, Andrej Jermak, poručio je kako je obavljena nova razmjena zarobljenika ističući kako je oslobođeno ukupno 36 ukrajinskih vojnika, a među njima se nalaze i neki koji su bili zarobljeni za vrijeme bitke za Azovstal u Mariupolju.

• Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovao je u glavni grad Armenije, a s njim se nalazi i njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov koji je u razgovoru s novinarima ukratko prokomentirao situaciju u Ukrajini - "Budućnost i uspjeh specijalne vojne operacije su bez sumnje", rekao je.

• Nuklearna elektrana Zaporožje ponovno je isključena iz vanjskog napajanja i oslanja se na hitne dizel generatore, priopćila je u srijedu Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA). "Posljednji incident naglašava sve nesigurniju i težu situaciju u vezi s nuklearnom sigurnošću", navodi se u priopćenju IAEA-e.

• Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko, upozorio je da se glavni grad Ukrajine suočava s "najgorom zimom od Drugog svjetskog rata", nakon što je niz ruskih napada na energetsku infrastrukturu mnoge dijelove grada ostavio u mraku.

Stanovnici Kijeva moraju biti spremni na "najgori mogući scenarij" opsežnih nestanaka struje na niskim temperaturama, rekao je u intervjuu za njemački list Bild. Dijelovi glavnog grada morali bi biti evakuirani u ovom scenariju, rekao je.

Ne propustite