TEPISI ĆE VAM BITI KAO NOV I PRELIJEPO MIRISATI: Osvježite ih uz ova 3 sastojka (VIDEO)

Praktična žena
TEPISI ĆE VAM BITI KAO NOV I PRELIJEPO MIRISATI: Osvježite ih uz ova 3 sastojka (VIDEO)
-

Prašinu, blato i uobičajeno prosipanje hrane i pića teško je izbjeći u kući, a naročito kada su u pitanju tepisi. Ponekad i ne možete uvijek vidjeti prljavštinu u njima, ali neprijatni mirisi i pojava alergija mogu biti znak da im je potrebno čišćenje. Prema riječima stručnjaka za čišćenje, ne treba da provedete sate ribajući, jer sve što vam je potrebno su soda bikarbona i neki prirodni mirisi, piše Express.

Korisnica Tik Toka @washy_wash_cleantok demonstrirala je svoj jednostavni trik na čupavom tepihu. Koristila je mešavinu sode bikarbone, eteričnog ulja lavande i sušenog ruzmarina kako bi napravila rastvor za čišćenje. Preko svijetlosivog, čupavog tepiha, sipala je veću količinu svakog sastojka kroz sito, a zatim je mješavinu nanijela na cijeli tepih. Koristila je otprilike jednu šoljicu sode bikarbone, četiri kapi eteričnog ulja i dvije kašičice sušenog bilja.

Video pogledajte OVDJE.

– Pospite svuda po tepihu i ostavite da odstoji 10-15 minuta – rekla je ekspertkinja. Kako smesa prodire u vlakna, soda bikarbona neutrališe bakterije koje uzrokuju neprijatne mirise, dok mirisno ulje i bilje ostavljaju dugotrajan miris. Na kraju treba samo usisati tepih, kako bi on ostao čist i svjež.

– To je najbolje rješenje ako želite da trenutno osvježite bilo koji tepih u kući – zaključila je. Naravno, možete upotrebiti i neke druge mirise ako želite. Na primjer, umjesto ruzmarina možete upotrebiti dvije do tri kašike sušenog cimeta, a muskatni oraščić ili mješavina začina takođe će osvježiti tepihe zajedno sa sodom bikarbonom.

Ne propustite